1/3 синьо

Изчистено, свежо и уютно жилище за младо семейство

 

Проект Антония Саранеделчева, Моми студио

Снимки Евгени Иванов

 

„Атмосферата, която винаги търсим в интериорите на „Моми студио”, е усещане за дом”, казва дизайнерът Антония Саранеделчева. И новият проект на студиото – апартамент на 85 квадрата в столичния квартал Драгалевци, постига това сладко и топло чувство, че си у дома.

Планът на жилището, тип мезонет, се състои от две нива, като на първото е дневната зона с преддверие и баня, а на второто се намират две спални и втора баня.

Семейството е млада двойка, която работи в IT сектора.  Заданието им е стилът на жилището да преплита модерно излъчване, скандинавска сдържаност и изчистени линеарни детайли.

Интересен акцент, откъдето е и вдъхновението за името на проекта  – „1/3 синьо” ,  е „засичането“ на синия цвят между  две ъглови стени – по този начин се образува незавършен обем, който в същото време обединява две повърхнини. Играта с няколко нюанса на същия цвят продължава в различните помещения. Основно присъствие има черното, но то не доминира,  а по-скоро подчертава контраста в жилището.

Още един интересен акцент е геометричният релеф  на гърба на кухнята и върху мебелите в дневната, който прави визуални връзки между елементите на обзавеждането.  Друга обединяваща концепция са черните метални детайли, които се повтарят на различни места в интериора.

Находчиво е функционалното разпределение на помещенията. В апартамента няма обособено входно пространство на първото ниво и, влизайки, се озоваваш директно в дневната. Чрез сепариране с мебел, която има  ролята на гардероб и портманто,  е обособено антре. В същата зона изключително практично е оползотворяването на подстълбищното пространство с изтеглящи се обеми, които имат функция на гардероб и за съхранение на обувки.

Изчистено, свежо, живо, уютно – това жилище носи позитивната енергия на добре обмислена концепция, създадено с любов към детайла и с грижа за обитателите.

 

Специални издания