Хюга настроение

Светлина, уют и мекота в чаровно и артистично жилище в София

 

 

Проект: Миглена Стумбова, студио Шкафа

Снимки: Атанас Згурев

 

 

Разположен на две нива с обща площ от 100 кв.м, на последен етаж в блок, строен през 90-те години в периферията на централна София, този апартамент е дом на работеща майка с динамично ежедневие и нейните пораснали синове. Заданието е да се обнови изцяло първият етаж, който събира входно антре, тоалетна, голяма дневна зона, преходен коридор и кухнята, а на втория етаж е проектирана новата баня и стаята за двамата тийнейджъри.

 

Желанието на клиентите било жилището да има меки цветове и уют, да е с усещане за просторно безвремие, като в същото време да бъде удобно и функционално.

 

От старата визия на апартамента са запазени красивите пастелно зелени врати. Заедно с картините, които сега са основен акцент в дневната зона и са донесени от собственичката от остров Бали, те стават отправна точка за изграждането на концепцията за новия интериор. Материалите, които правят най-силно впечатление и създават емоцията на интериора, са естествен дъб, ратан, лен и пастелните цветове на мебелите, носещи усещане за близост с природата. Корпусното обзавеждане е изцяло изработено за проекта, готови решения са използвани  само за меката мебел, трапезната маса, столовете и осветлението.

 

„Предизвикателство беше  новото зониране и нестандартната архитектура на това артистично подпокривно пространство. Отправна точка беше да има много място за съхранение, без да се утежнява  визията по вертикал”, споделят от екипа на студио „Шкафа”.

 

„Светлина, уют и мекота, абсолютна хюга – това е кратката дефиниция на това чаровно и артистично жилище. А с намесата на етно елементи и еклектика, миксът става още по-пъстър –  наричаме го „Бали-бохо визия”, казват авторите.

 

 

Специални издания