Усещане за галерия

Одухотворена среда за модерно изкуство

 

Проект: Студио Николова Радев архитекти

Снимка: Гергана Дерменска

 

Съвременен, светъл и елегантен е този дом, разположен на цели 185 квадрата в София. Жилището се обитава от човек, който е естет във всичко – общуването, кулинарията, интериорния дизайн, модата, ценител е на визуалните изкуства. Затова не е случайно, че интериорът е артистичен и създаден с вкус.

Авторите на проекта успяват в най-трудното – създават интересно и изискано жилище, без да бъде претенциозно. Постигната е изчистена визия, но без стерилност, а напротив – с намек за лек творчески хаос.

Използвани са естествени материали и натурални тонове – видим бетон, дърво, керамика, метал, плоскости MDF, гранитогрес. Водещи цветове са бяло, сиво и дърво – подходяща основа, за да изпъкне колекцията от изкуство на собственика и да се създаде усещане за галерия.

Във всяко помещение има силни акценти, които остават като визуален спомен за мястото –  стените и таваните от видим бетон, тухлената стена в трапезарията, мозайката гранитогрес в кухнята, ламперията на гърба на спалнята.

Апартаментът е с ново функционално разпределение  – първоначалният проект е преработен, за да се намали площта на  коридорите. Скрити плъзгащи врати разделят дневната от антрето и от кухнята. Обособено е перално помещение с естествено осветление и вентилация.

Резултатът е одухотворен, съвременен и вдъхновяващ проект – чудесна среда за модерно изкуство.

 

 

Специални издания