Технологичен уют

Модерно, тихо и богато осветено жилище с гледка към Витоша

 

Проект DA Architects

Фотограф Минко Минев

Наш дом

 

Добрият баланс между стилна визия и удобство, в съчетание с усещането за модерен технологичен дом, правят този апартамент, проектиран от DA architects, толкова завършен и единен. Разположено в полите на Витоша и обърнато към планината, жилището е тихо и богато осветено. Използвайки това, авторите на интериора доразвиват усещането за светлина и простор. Създаден за успешен млад специалист, ръководител в технологична компания, интериорът отразява неговото търсене на съвременен начин на обитаване, базиран на удобството и лекотата в ползването и на иновативните смели решения. Всички тези линии в проекта са пречупена през дизайнерския поглед и индивидуалния подход на DA architects.

Основното помещение съчетава три различни къта. Централно място заема дневната зона с интегрирана в мебелите мултимедия и аудиосистема, която не се натрапва визуално и същевременно покрива изискванията на запален ценител и меломан. Трапезарната маса от масив на Paolo Cappello е разположена в непосредствена близост до просторната тераса и е обърната към прилежащите паркови зони и планината. Кухнята е разработена в стил „show cooking“, с фокус върху големия кухненски остров, обърнат към гледките, но и към помещението, което позволява на домакина свободна комуникация с гостите. Допълнителни шкафове, голям хладилник и интегрирани плотове с електроуреди са скрити зад профилираната сива ламперия, чиито високи до тавана врати се прибират в ниши при отваряне, осигурявайки допълнителна работна площ. Преливането на отделните зони от помещението позволява гъвкаво и разнообразно ползване. Препратките към светлосините тонове и меките линии на мебелите на Patricia Urquiola във всеки  кът създават усещане за ефирност и лекота.

Апартаментът е разделен на две основни зони, а всички обслужващи помещения са обединени в централно разположен обем, облечен с акустично орелефена сива ламперия. Спалните и кабинетът са в източните и северните части на апартамента, осигуряващи по-голяма интимност и комфорт при целодневна работа от вкъщи, независимо от сезона и силата на слънцето.

Интериорът е разработен с особено внимание към детайлите и акустичния комфорт. Дизайнерското осветление е от Wolfram и Muuto, a всички електроуреди и системи могат да бъдат управлявани гласово или през мобилен телефон. Използваните цветове и дизайнерските елементи изразяват любовта на собственика към морето, зимните пейзажи и пътуванията, докато естествените материали и озеленяването внасят допълнителен уют и топлина. „В крайна сметка балансът у дома спомага и за баланса в нас самите и е израз на нашите стремежи да живеем по-добре!“, казват авторите на интериора.

 

Специални издания