Тераса с басейн

Взаимносвързани  външни и вътрешни пространства, игра със светлината и вълнуваща селекция съвременен дизайн в триетажна къща в Австралия

 

Калина Константинова, проект State Of Kin, снимки Jack Lovel + Fragments Photography

 

Австралийското архитектурно студио State Of Kin проектира къща на три нива с поглед към езеро Монгер в град Уембли в западна Австралия. Първоначално тесният и стръмен терен, на който е трябвало да бъде построена къщата, се оказал истинско предизвикателство за студиото, но впоследствие се е превърнал в предимство. Създадена е разчупена конструкция, позволяваща оформянето на интересни свързани външни и вътрешни пространства. Остъклената фасада е покрита с мобилни и мултифункционални щори с дървени ламели, които са проектирани така, че да пропускат повече или по-малко светлина в зависимост от предпочитанията, както и да бъдат напълно прибрани, разкривайки подчертано съвременния интериор. Дървените ламели присъстват като елемент и на други места в къщата- във външната ограда, като плъзгаща се преграда в кухнята или като декоративни пана.

Вътрешното разпределение на помещенията е съобразено с околната природа и най-вече с гледката към близкото езеро. На първото ниво се намира гараж, на второто са разположени спалните и баните, а на третото- просторна дневна, трапезария и кухня с достъп до голяма външна тераса с басейн.

Интериорът е изключително елегантен, а обзавеждането прецизно подбрано между актуалните колекции на дизайнери като Майкъл Анастасиадис, Патрисия Уркиола и Инга Семпе  за марки като Kettal, CC Tapis, Moroso, Glas Italia, Golran. Присъстват и преиздадени икони на дизайна от автори като Джино Сафрати и Виториано Вигано за Astep.

Абстрактни картини и килими с нестандартни форми добавят приятни цветни акценти.

 

Специални издания