С гледка към река Дуеро

Реновация и разширение на вековна къща в Порто

 

Калина Константинова, проект  Floret Arquitectura , снимки Studio Ivo Tavares

 

Порто, един от най-живописните португалски градове, заедно с десетките си забележителности предлага на туристите и пет романтични маршрута, които разкриват стиловото многообразието на градската среда. Разхождайки се, преминаваме през красиви буржоазни резиденции от XVIII век, изоставени сгради с бегъл спомен за минало великолепие, скромни къщурки, индустриални постройки с особен ретро чар, селски стопанства с високи каменни стени, чешми, красиви градини с екзотична растителност, скрити дворчета…

Къщата, поверена на португалското архитектурно студио Floret, се намира по един от маршрутите, който свързва църквата  „Исус Христос на Голгота”  с квартал Масарелос.

Оригиналната постройка от XIX век е била почти напълно разрушена. Изградена е отново, като архитектите запазват автентичния й аспект. Въпреки голямата й площ, новите собственици решават да я разширят. Добавен е нов обем с подчертано съвременно излъчване, който следва наклона на терена и се намира на много по-ниско ниво от основната къща. В него са разположени кухня, всекидневна и работен кът. Почти напълно остъклената конструкция създава хармонична връзка с околната среда.

Изграден е и басейн с красива гледка към река Дуеро и заобикалящата растителност.

Поради наклона на терена и високите каменни огради, туристите не могат да предположат, че зад романтичната реновирана къща от XIX век се крие съвременен дом, отговарящ на нуждите на модерно многочленно семейство.

 

Специални издания