С гледка към пристанището

Просторен и артистичен апартамент в Бейрут

 

Калина Константинова, проект Karim Nader Studio, снимки Walid Rashid

 

Ливанският архитект Карим Надер е силно ангажиран със запазването на архитектурното наследство на Бейрут и с възстановяването на емблематични сгради от модернизма, след като на 4 август 2020 г опустошителна експлозия разруши пристанището на града и повреди много от околните сгради. Архитектът е реновирал апартамент на 14-ия етаж в емблематичната сграда „Domes de Sursock“, намираща се в близост до пристанището, която е била силно повредена от интензивните ударни вълни.

„Отказвам за мен да се говори като за архитект от поколението на войната, разрушението. Не намирам естетика в разрушените сгради. Бейрут трябва да възвърне архитектурния си облик, такъв, какъвто го познавахме от преди взрива- жив, гледащ напред, модерен“, споделя архитектът.

В този апартамент основно предизвикателство е богатата колекция произведения на изкуството, които е трябвало да бъдат подредени по най-оптимален начин. Всички те разказват истории и са заредени с емоции. Споменът за разрушеното пристанище продължава да е много ярък, тъй като апартаментът гледа към него. Връзката с това трагично събитие създава непрекъснат диалог между минало, настояще и бъдеще и задава много въпроси, свързани със смисъла на съществуването.

Колекцията е трябвало да бъде композирана и балансирана около три полюса- ливански дизайнерски предмети, съвременни европейски минималистични мебели и останалите произведения на изкуството. Получил се е интересен диалог между всички тях, който във всеки момент може да ни изненада с неочаквани препратки и съпоставки.

 

Специални издания