Стил М&В

Усещане за уют с модерно излъчване

проект Нина Илиева, студио Diferente Design
снимки Александър Новоселски

 

Работата по тази къща започва на етап груб строеж. Изискванията на собствениците били да има усещане за простор и въздух, да се ползват естествени материали и правилни геометрични форми, да се обособи голяма функционална кухня и дневна с едър диван.

 

Квадратурата на къщата е 314 м2, като на първия етаж са разположени хол, дневна и трапезария, а на втория – четири спални с бани. В определени зони на втория етаж височината на помещенията достигала 4,30 м и въпреки че мечтата на всеки дизайнер е голям обем, в случая тази височина е неоправдана и затова се преобразява в таванско помещение.

 

Желанието на собствениците първоначално било за „провансалски стил“, но по мнение на дизайнера той не кореспондира с архитектурния облик и екстериор на къщата. Затова решението е за компилация на няколко стила, които да съчетаят усещането за уют с модерно излъчване. И го кръщават “М&В“ стил в чест на клиентите.

 

Основните използвани материали са масив, МДФ, гранитогрес, мазилки. Предпочетени са натурални цветове с акценти в определени помещения.
По думите на дизайнера Нина Илиева най-голямото предизвикателство в проекта е оформянето на първия етаж – на площ от 120м2 трябва да се обособят трите зони (кухня, трапезария, дневна), които едновременно да са свързани, но и визуално отделени, пространството да остане изчистено и свободно, но в същото време да съдържа всичко необходимо, да има много въздух, но и да е уютно.

 

А на въпрос как най-лаконично би описала проекта, Нина Илиева отговоря с дефиниция от модерните напоследък кулинарни предавания „ експлозия от вкусове и текстури“.

 

Специални издания