Стара къща в модерна прегръдка

Еднофамилен дом за шестчленно семейство е запазен и разширен с добавянето на нови функционални обеми

 

Калина Константинова, проект студио smartvoll, снимки арх. Димитър Гамизов

 

Еднофамилна къща в градчето Клостернойбург в Австрия отеснява за шестчленно семейство (с растящи деца, нуждаещи се от повече самостоятелност), което въпреки това е силно привързано към нея. Архитектите от студио smartwoll получават поръчка за преустройство и разширение на имота, като основното желание на собствениците е запазването на съществуващия дом като център на новия проект.

Взето е решение да се добавят три нови обема – „детската кула“ , самостоятелна дневна зона и трапезария. И трите са разположени така, че да се възползват по оптимален начин от околната среда. Дневната зона е с поглед към отсрещните лозови насаждения; от „детската кула“ се открива гледка към близката долина, а малката трапезария „наднича“ в градината на съседите.

Новата трапезария се явява център на композицията и свързва всички външни и вътрешни зони. От нея се достига на запад до новата дневна зона, на североизток – до двуетажната нова сграда, в която са разположени четири детски стаи, и на юг – до съществуващата къща със запазената кухня на първото ниво и спалнята на родителите – на второто.

Създадени са няколко независими едно от друго външни пространства, които осигуряват тишина и интимност.

Старата къща е сякаш защитена от новите обеми. Тя не е встрани, а умело интегрирана. Кухнята, центърът на дома, е оставена именно в нея, като така всекидневно събира цялото семейство. Разширението не е отдалечило обитателите, а е създало само повече място за всеки. Движението из къщата е флуидно и свободно. Всяка зона е достъпна за всички през цялото време и същевременно всеки разполага с така необходимото собствено пространство.

 

 

 

Специални издания