Срещу църквата

Реконструкция на стара къща в Южна Франция и превръщането й в мечтания ваканционен дом

 

Калина Константинова, проект ma!ca Architecture, снимки Жулиен Кердраон

 

В селцето Кастри, на 15 км от Монпелие, точно срещу църквата, семейство с две деца попадат на изоставена стара къща и прилежащ хамбар за съхранение на вино. Влюбват се в излъчването на постройките и въпреки лошото им състояние, виждат потенциал за преобразуването им в мечтания дом. Заедно с архитектите от студио ma!ca реализират проект, който запазва автентичния дух на мястото, внасяйки необходимия съвременен щрих с такт и чувство за мярка.

 

Къщата е реставрирана, но запазена почти напълно в първоначалния й вид. Каменното стълбище, циментовите плочи, гипсовите декоративни орнаменти, дървената конструкция, някои мебели продължават да напомнят за отминалия й блясък.

 

Спалните на семейството и стаите за гости остават в старата постройка, а хамбарът е превърнат в голямо дневно пространство, отворено към екстериора, в което са разположени кухнята, дневната и трапезарията.

 

Проектът се отличава с интересен контраст между старо и ново, особено в композицията на външното пространство – дворът е с подчертано съвременно излъчване и ваканционен дух. Част от покрива на хамбара е премахната, което позволява създаването на вътрешен двор под открито небе. Малък басейн внася свежест и осигурява забавление за цялото семейство.

 

Силуетът на църквата интригува и подчертава преплитането на епохите.

 

 

 

Специални издания