Спокойна гама

Преустройство на старо жилище в просторен и светъл дом за четиричленно семейство

 

Проект и текста: студио Plan idea

 

Процесът на избор на ново жилище, проект, ремонт, до самото нанасяне в новия дом, е дълъг и изпълнен с много предизвикателства. В този случай нашият екип имаше възможността да участва още от самото начало в избора на апартамент за едно четиричленно семейство с две малки деца.

Заданието беше да превърнем тези 130 квадрата в жилищен блок в кв. Лозенец в много светло, просторно и уютно жилище.

Както в повечето стари апартаменти, и тук открихме малки помещения и много коридори, които трябваше да преобразим във функционални и модерни пространства за всеки от семейството. Предизвикателство в проектите за преустройство на старо жилище без налична документация са непредвидените проблеми  – трябваше да се справим с различни нива на  таваните след обединяване на помещенията, както и с различни височини на предвидените стоманобетонни греди в целия апартамент.

Старите дървени ламперии до 2 м височина по стените ни вдъхновиха и ни подсказаха водещата линия, която подчертахме с различни цветови нюанси.

Заложихме на естествени материали. Опитахме да запазим колкото може повече от съществуващия масивен паркет. А в дневната сложихме трислоен паркет тип „шеврон“ в същия нюанс на естествен дъб. На фона на топлото и меко дърво добавихме много метални акценти, които контрастират като усещане и визия.

Водещи цветове са два нюанса на пастелно сиво и бяло.  Клиентите имаха ясна представа какви точно цветове търсят и с много усилия постигнахме желаното. Гамата дава спокойствие и усещане за простор и чистота.

Създадохме функционално общо голямо пространство – дневна с кухня и трапезария, като кухнята е достатъчно отделена от дневния кът, каквото беше желанието на новите обитатели. Основният акцент в решението е трапезарията – събирателната точка за цялото семейство. Позиционирахме я централно, ориентирана към прекрасната гледка на запад.

Успяхме да трансформираме съществуващите коридори и много малка тоалетна във втора баня с голямо пространство за пералня и сушилня.

Резултатът е светло, просторно и уютно място, за каквото мечтаеше семейството.

 

Специални издания