Сетивен подход

Светъл, уютен и  хармоничен интериор, който формира вътрешната нагласа на обитателите

 

Интериор: арх. Александра Долева

Снимки:  Николай Атанасов, www.rubikandsun.com

 

Този апартамент в София посреща с чист, стегнат дизайн, излъчващ уют, хармония и спокойствие. Това, което отличава проекта, е цялостният сетивен подход в дизайна, който почива на убеждението, че средата, която обитаваме, има силата да формира не само настроението ни, но дори вътрешните ни нагласи.

 

На 90 квадрата са разположени просторна дневна зона, в която е включена и кухнята, спалня, кабинет и сервизни помещения. Обитателят е млад мъж, който обича да пътува, има афинитет към гастрономията и работи от вкъщи, затова едно от изискванията му е пространството да улеснява работата от дома.“Нямах строго дефинирано задание. Имах късмета клиентът да ми гласува голямо доверие. Желанието му беше апартаментът да бъде изчистен и лек като усещане“, разказва Александра Долева. „Основният стремеж, от който се водех при проектирането, беше да създам пространство, което да бъде не само естетично и функционално, но и да кара обитателя му да се чувства добре в него, особено предвид ситуацията на сливане на дома и офиса. Апартаментът трябваше да има капацитет да успокоява сетивата и да благоприятства психичното възстановяване от свръхстимулиращата социална и работна среда“.

 

Акцент в дизайна е натуралната визия, създадена  чрез естествени материали и палитра от сложни тонове, преливащи един в друг.

 

Свързващият елемент в интериора е дървото, което под различни форми присъства във всички помещения. Използван е дъб за естествения трислоен паркет, масивен дъб и фурнирован МДФ за мебелите по поръчка. Друг свързващ елемент е обощаващият off white тон на стените. Бялото е в различни финиши и нюанси – бял МДФ мат лак, бял бетон, бял метал, бели ключове и контакти,  гранитогрес с усещане за светъл камък. Текстил в сложна гама от топло сиво-бежово с няколко наситени цветни акцента завършва тази спокойна, хармонична, натурална картина.

 

Специални издания