Пространствено изживяване

Miyue – Blue & White Cliffside Resort, Китай, е различен курорт, базиран на интимната връзка с природата

 

Архитектура и дизайн: GS Design, снимки Aoxiang

 

 

Разположен в район Nan’ao в Шенжен, Китай, Blue and White Island Pool Homestay е различен курорт, който залага на връзката между архитектурата и добрия живот.

„Елегантна ваканция“ и „пространствено изживяване“, така авторите от китайското студио GS Design дефинират фокуса на най-новия си проект, завършен в началото на 2023 година.

Сградата, отлично вписана в заобикалящата среда, отключва връзката между рационалното пространство и възприятията. Въздейства се на различни нива – с цвят, светлина, инсталации, изкуство.

Акцент в основната сграда е многоизмерният начин на отваряне на прозорците, превърнал естествения пейзаж в част от интериора. Изборът на материал за общата трапезария е базиран на естествен бамбук и дърво. Черният бамбуков бар добавя спокоен и мистериозен тон.

 

Основният тон в цялата сграда е бялото, което, съчетано със синьо море и небе, изразява идеята за релаксираща екзотична ваканция.

Споделена трапезария, воден бар, място за отдих и за четене, конферентна зала – това са част от функционалните зони за посетителите.

В пространственото планиране са 25 различни стаи, всяка от които има свой собствен независим и неповторим изглед.

Интересно е, че дизайнерът е направил проучване на визуалните спомени от детството в този регион и ги е интерпретирал в интересна форма на прозорците и японско татами.

Забележителни са грубите и сякаш необработени бани – пещери, които дават възможност за уединение на открито, за прекрасни гледки, тишина и медитативно настроение.

Дизайнерът е обмислил внимателно мащаба на всеки прозорец, рамкирайки гледка от природата, а огромната тераса с постоянно променяща се светлина и сянка създава красота при всякакви метеорологични условия.

Създадена е съвсем нова интерпретация на ваканцията, свързана с цялостното възприемане на живота. Естественият пейзаж, хармониращ с различни пещери и басейни, е ядрото на пространството. Деликатната връзка на гостите с дизайна е изградена чрез  визуално, тактилно, слухово и сетивно изживяване.

В тихата празнота можем да забравим безпокойството на динамичното ежедневие. Пространството е с конкретно присъствие, топло придружаващо пътниците в процеса, в който се презареждат и получават нови сили.

В интериора преобладават чисти и ясни цветове. Няма абсолютен фокус, но навсякъде се разкрива простотата и свободата на природата.

Заобиколени от естествена интимност, гостите получават красиво ваканционно изживяване, което носи физическа и психическа храна и  събужда техния ентусиазъм. Над морето, сред природата, пространството дава на пътешественика тиха сила да прегърне живота и да се срещне със самия себе си.

 

Специални издания