Перла в планината

Космополитен лукс и емоции от детството в къща в Балкана

 

Проект ИДЕА дизайн студио, www.idea.bg

 

Снимки: Минко Минев

Текст: Лидия Манолова

 

Виждали сме много красиви къщи по света, създадени с любов и желание да запазят щастливите спомени от детството и връзката с родното място. Тази обаче изненадва с невероятния начин, по който превежда емоциите на езика на космополитния дизайн.

 

Има нещо подвеждащо във външния вид на всички къщи, разположени в планината – общите им архитектурни елементи, зададени от традицията, заобикалящият пейзаж и функцията им правят неуловима разликата между шале в Куршевел, в Зермат, Мегев или Сейнт Мориц. С очарованието на камъка, дървото и горящия огън в камините, с  връзката между интериора и гледката, с щедростта на пространствата, тази къща в Балкана би могла да бъде във всяка от световноизвестните зимни дестинации.

 

Умението на дизайнера Алекс Ковачев да внася в интериорите специфичната вътрешна енергия на луксозен комфорт прави космополитния й характер наистина впечатляващ. Красивата нишка на историята, която тръгва от детските години на собственика, преминали под дървения чардак на дядовата му къща, е достатъчно здрава, за да се превърне в движеща сила на проекта. Когато студио ИДЕА започва работа по интериора, дизайнерът вече добре познава вкусовете и начина на живот на хората, които ще го обитават.

 

Като всички съвременни успешни личности, клиентите му търсят баланса между динамиката и релакса и може би затова се обръщат към него първо за спа зоната на планинската къща. Подходът на Алекс, основан на неговия опит в проектиране на рафинирани луксозни пространства, впечатлява със съчетанието на ефектен дизайн и функционалност. Избирайки полускъпоценнния камък Agate за облицовка в спа зоната, той задава насоката на интериорния и декоративния език на цялата къща  – прецизен  микс от ефектни материали, дизайнерски икони, провокативни авторски решения, съвременно изкуство.

 

„Предизвикателството беше да свържем почерка на ИДЕА с контекста на къщата – казва Алекс Ковачев. – Двата етажа и спа зоната притежават всички характерни елементи на  планинско шале, но в същото време искахме да постигнем характер и индивидуалност; да създадем елегантност, която не остарява“. Монохромната рамка от тъмно дърво и камък на вътрешните пространства е перфектен фон за лукса, мекотата и блясъка на интериорните детайли. Логиката на отделните зони се определя от идеята на къщата да бъде място за събиране на приятели и гости, за релакс и удоволствие. На първото ниво са разположени социалните зони – голяма открита тераса  с барбекю и гледки към хълмовете и лозята, дневна с трапезария и камина. Спалните за гости са на второ ниво, обгърнати в атмосферата на топлина и изискан лукс  с мебелите, изработени от масив, безупречния комфорт на леглата Vispring, камините, тапицериите от кадифе и кожените наметки.

 

Изборът на мебели и осветителни тела от водещи световни брандове –  Tribu, Moooi, Oluce, Fendi, Baxter, Serip, Arcahorn, впечатлява с елегантната игра между сдържан лукс и бохемска разточителност. Във всеки детайл е заложена внимателно проследена връзка с контекста – от ефектните „ледникови“ висулки на полилея Serip над трапезарната маса, до дръжките на мебелите, свещниците и вазите на  Michael Aram, чийто дизайн е вдъхновен от цветя и клони. Така интериорният дизайн не само  свързва вътрешните пространства на къщата с природата, но и успява да насити емоцията на познатото и спомена с една нова чувствителност – тази на времето, в което живеем. Щедър и ефектен жест, който превръща скъпоценния спомен в истинско бижу – перла в планината.

 

 

 

Специални издания