Одисея Лимнос

снимки Венета Хитрова

 

Лимнос се намира в северната част на Егейско море и е изключително популярна дестинация сред кайт и уиндсърфисти.

Още при първата им почивка на острова, собствениците – Венета и Вес, се влюбват в мястото. И идеята за дом извън града, за който семейството мечтае, изглежда по-реална. Впускат се в авантюрата много бързо. Двойката купува декар земеделска земя на малко романтично заливче. Свързват се с арх. Христина Христова от Колелиба, която е специализирана в изработката на къщи на колела по поръчка. Въпреки желанието на собствениците да е изцяло по индивидуално задание, тя трябвало да е съобразена с редица стандарти, които редуцират възможностите за персонализиране.

В интериора откриваме истински спалня, кухня и баня, но и много простор, въздух,  свобода. Управлението на соларната система, газовият бойлер, системата за дезинфекция на водата, батериите са разположени в голям шкаф, прилепен към къщата над теглича, като по този начин се запазва ценното пространство в ограничения обем.

В мечтаната къща на колела Венета и Вес не могат да си представят, че ще имат малки прозорци като в каравана. Проектират големи отвори, така че границата между интериор и екстериор на практика да не се усеща.

Друг, много важен елемент, е кухненският кът и най-вече плотът – търсен е специално, за да придаде усещане за стил и елегантност на иначе семплия интериор. Облицовката на пространството от вътрешната страна е от брезов шперплат, а настилката е от нетретиран чам. Всеки елемент от декорацията и обзавеждането има своята неповторима история, което придава несравним чар на мястото.

Въпреки всички трудности, мечтата на семейството се сбъдва и островът ги очаква през лятото.

 

Специални издания