(Не)съвършена геометрия

Дневна с двойна височина и емпоре придават специален характер на този столичен мезонет

 

Интериор: арх. Александра Долева

Снимки: Николай Атанасов, www.rubikandsun.com

Наш дом

 

Това обвързано, отворено, „изтичащо” пространство е създадено от бившо ателие с причудливи форми и нефункционални площи, характерни за масовата архитектура от 90-те години и началото на XXI век. Авторът на проекта стилизира и обобщава формите и превръща изходната несъвършена геометрия в преимущество.

„Апартаментът трябваше да бъде функционално решен заради сложната си геометрия и нехарактерния си разнообразен софит”, разказва Александра Долева. Основните изисквания на собствениците включвали максимален обем места за съхранение, голяма кухня и съобразяване на разпределението и мебелите с трите им котки – равноправни обитатели на дома.„Селекцията на обзавеждането трябваше да се съобрази с буйния нрав на котенцата, така че настилките и мебелите да устоят максимално дълго във времето”, разказва архитектът.

Жилището е на 2 нива с обща квадратура 170 кв.м. На горния етаж са 2 спални и баня, а на долния преливат преддверие, дневна, кухня, кабинет, мокро и баня. Първото  ниво е максимално отворено и свързано, като целта е спокойно преминаване от помещение в помещение.

Интериорът се отличава със „стегнат” дизайн без излишества. Впечатлението за натурална визия е изградено чрез естествени материали и палитра от сложни пастелни тонове.

Дневната с двойна височина е в центъра на композицията.

Акцент е емпорето – то създава визуална връзка между нивата, придава простор и динамика на пространството и обединява визуално обширната квадратура.

Скулптурната флуидна стълба (преработен и стилизиран вариант на съществуващата) отвежда към галерията на второ ниво, завършваща с ефирен парапет по индивидуален проект.

Обединяващият елемент в интериорния дизайн е дървото, което под различни форми се открива във всички помещения. Цветовата палитра е в хармония с концепцията за натуралност и спокойствие. Сложният сиво-зелен тон на корпусните мебели и обобщаващият off white тон на стените създават единство на цялата визия.

Постигнато е уютно, топло, просторно и игриво пространство, което носи позитивна енергия и усещане за релакс.

 

 

Специални издания