Минималистични истории от Родопите

Съвременен интериор, вдъхновен от традиционната архитектура  

 

Проект  Atelier IA

Снимки Александър Новоселски

 

Апартамент М е проект, вдъхновен от средата, в която се намира – в сърцето на Родопите. Разположен е на последния етаж на съвременна жилищна сграда върху площ от 380 м2. Два апартамента са обединени в едно просторно жилище, където пространствата са органично свързани. Създадени са визуални оси, така че погледът може да обхване пространството максимално – от източната, до западната фасада и на юг, към планината.

 

Концепцията на този проект е да създаде определена атмосфера и усещане, вдъхновени от традиционната родопска архитектура, като ги пренесе в съвремието.

Материалите са внимателно подбрани и максимално естествени – масивните дървени врати и прозорци са направени от местен майстор, стените и таваните са изработени във фина варова мазилка, използвани са естествен паркет и камък, добиван и обработван в Родопите, а мивките и кухнята са изработени от кварцит. Металът, който присъства в интериора, е мед, която патинира естествено във времето.

Осветлението е меко, деликатно и ненатрапчиво. Някои осветителни тела, като тези в нишите в стената, цитират естественото осветление и проветрение във възрожденската архитектура.

Обектите и текстилът в интериора подкрепят концепцията и са характерни за региона. Поставени в съвременна среда и изведени от културния им контекст, тяхното тактилно и визуално присъствие е засилено – те въздействат като сурови скулптури, които свързват минало и настояще.

Историческият и съвременният пласт са съчетани в една структура, където историческото е експонирано чрез осветление, обекти и материали. Този контраст вдъхва живот на съвременния минималистичен интериор, като добавя дълбочина и създава наратив, който разказва истории от миналото.

 

Специални издания