Къща на последния етаж

Case study: как да превърнем градското жилище в истински дом с градина

 

проект E House Architects
снимки Здравко Йончев

 

 

Възползвайте се от потенциала на мястото
„Първият оглед на апартамента в Банкя беше преди няколко години през месец май. Задачата включваше реорганизиране на 80-те кв.м жилищно пространство и обособяване на дневна зона с кухня, спалня с гардеробно помещение и баня. Но най-голямото предизвикателство се оказа опитомяването на просторната южна тераса, безлична и неприветлива, но със зашеметяваща гледка“ -споделя арх. Анна Неврокопска, ръководител на екипа.
Проектното решение развива в оптимална степен този скрит потенциал, превръщайки чуждата на жилището тераса в едно от най-желаните пространства от апартамента. Зелената градина, пещта и дървеният навес излъчват спокойствието и уюта на съвременна къща. Топлият повдигнат под от своя страна е естествено продължение на дъбовата настилка от интериора.

 

Определете центъра на своето ежедневие
Водещ мотив в творческия процес е стремежът за изразяване характера на обитателите – в този случай: двойка с активен начин на живот, за която домът е място за уединение и спокойствие. Символ на уюта и топлината, както и ядро на композицията, е тухленият обем, в който са вградени камина към вътрешността на жилището и пещ към терасата. Плавната връзка „вън-вътре“ се подчертава целенасочено с различни способи. Повдигането на пода в зоната на кухнята и подходящото остъкление към терасата позволяват на природата свободно да навлезе в интериора.
Проектното решение запазва до голяма степен вече обособените пространства. С цел повишаване на удобството и комфорта на обитаване се реорганизира тяхната функция. Премахването на преградните стени в зоната на входа създава обобщен обем, от който се разкрива разнообразие от гледни точки към различни елементи на интериора.

 

Излезте от стереотипа
Впечатляващият килим в дневната е плод на съвместна работа на дизайнер, художник и възложител. Този категоричен акцент е пример за успешен творчески експеримент в резултат на личното отношение на собствениците към всеки детайл. Те сами споделят, че освен красив, килимът е и приятен на допир и всяка стъпка по него е като „ходене по облаците“.

 

Заложете на качеството и естествените материали
Водещ принцип при избора на материалите в интериора е техният натурален произход. Дървото под различна форма създава уют във всеки дом. Настилката е естествен дъбов паркет, а мебелите са от масивна дървесина. От плъзгащите дървени врати, обработени с билкови масла и пчелен восък, лъха аромат на природа с всяко отваряне. Глинените бои в кадифени тонове и циментовите плочи добавят земна мекота. Изненадващи композиционни акценти като кръглия прозорец над мивката с успокояваща гледка допълват тази симбиоза. Декорацията също е грижливо избрана. Въздействащата картина в спалнята, ръчно изрисуваната ниша и съответстващи мотиви по завесите в дневната и стъклата в банята, спомагат за подчертаване на индивидуалната атмосфера.

 

Специални издания