Къщата с арките

160 години по-късно – сграда на три етажа в Бруклин се превръща в дом за младо семейство

 

Калина Константинова, интериор и снимки Barker Associates Architecture Office

 

Тази триетажна сграда в Бруклин е построена през 1860 г. Оттогава досега е сменяла често собствениците си и се нуждаела от реновация, за да се модернизира и приспособи към съвременния начин на живот. Архитектите са отворили максимално всички пространства, най-вече тези на приземното ниво. Съборени са стени, за да се оформят по-просторни зони и светлината да прониква до всички кътчета на дома. Разширени са прозорците, а достъпът до задния двор е изцяло остъклен.

Кухнята е изключително практична, достатъчно голяма, включваща всичко необходимо. Разделена е на две. Едната й част е скрита от погледите, докато другата дели общо пространство с трапезарията и дневната. Красив, импозантен мраморен остров е основен акцент в нея.

Интериорът е решен почти изцяло в бяло. Липсват ярки цветни детайли. Обзавеждането е в неутрални пастелни тонове. Елементи със златно покритие в кухнята и банята, както и облицовките от мрамор в тези две помещения, добавят дискретна луксозна нотка. Запазени са гипсовите орнаменти по стените, както и старите автентични камини, позволяващи да се направи връзка с миналото на сградата. От друга страна са избрани  практични мебели с подчертано съвременно излъчване, които създават напълно модерна атмосфера.

 

Специални издания