Златна нишка

Космополитен апартамент за голямо семейство, вдъхновен от бохемска София

 

Проект L6 studio

Снимки Венцислава Василева

Антоанета Баева

 

София и две от нейните знакови сгради – Народният театър и църквата Александър Невски, е вдъхновението за този голям апартамент за шестчленно семейство. Собствениците живеят между столицата, Лондон и Париж и затова търсят космополитна естетика, с която преходът между градовете ще е почти неусетен. В концепцията се долавя бохемският дух на стара София, без фалшив аристократизъм и имитации на класика. Светският блясък на миналото е изразен с езика на дизайна съвсем буквално – със златни елементи. Тази златна нишка е вписана в спокойна, изчистена, модерна среда и звучи елегантно, като внася фина нотка своенравност, с която интериорът придобива шик и харизма.

Сградата е от 60-те години на миналия век, с високи тавани и хубави общи пространства, но с малки бани и стар тип разпределение. Заданието е предизвикателство, защото жилището трябва да поеме функциите на всеки от голямото семейство, в същото време да не бъде надробено и да се оформи голяма дневна за всички обитатели. След преустройство,  два апартамента са обединени. Идеята на архитектите е помещенията с гледка към градската  градина и театъра – три отделни стаи и кухня –  да бъдат обединени в дневна зона, а останалите, с изглед към вътрешен двор, са превърнати в 4 спални за родителите и четирите им деца. Стаите лесно могат да се трансформират от детски и така жилището е комфортен фон на променящия се живот на фамилията.

Дамата е фотограф и държи на монохромната гама, която позволява да бъдат експонирани фотографии и изкуство. За стените в целия апартамент е избрано сиво в различни нюанси за всяка стая. Този основен цвят се допълва от два вида дърво – паркетът е натурален дъб, а мебелите са от тъмна дървесина, с което е подкрепена „златната“ линия. Мрамор, кожа и месинг допълват стила на апартамента, който е реверанс към миналото на града.

 

Специални издания