Домът на „морския вълк“

Жилище на последния етаж в тривековна къща в Генуа впечатлява със съвременна визия

 

Калина Константинова, проект Dodi Moss, снимки Anna Positano

 

Собственикът на жилището,  млад инженер, занимаващ се с корабостроене,  пътува често и прекарва голяма част от времето си по кораби.  В тесните каюти мечтае за светъл и просторен дом, където да си почива с удоволствие, когато се прибира в родния си град Генуа. Намира подходящото място на последният етаж на тривековна къща в самия център на града.

Пространството на площ от 110 кв.м е изключително интересно с възможност за създаване на различни нива. Две тераси, едната на 21 кв.м, а другата на 33 кв.м, с изглед към покривите на стария град добавят стойност.

Архитектите от студио Dodi Moss приемат с голям ентусиазъм поръчката за създаване на дом със съвременно излъчване в тази вековна сграда, богата на истории. Запазват видима дървената конструкция на подпокривното пространство, но я реставрират и реновират. Оформят го по много оригинален начин, вписвайки го в старите автентични стени. Създават различни, но преливащи една в друга и свързани зони и нива. Никакви прегради  не нарушават усещането за цялост, простор и свобода, въпреки това всеки отделен кът има собствено излъчване.

Интериорът е решен почти изцяло в бяло, създавайки контраст с по-тъмния таван. Черният кухненски остров, както и двете стълбища, решени в сиво, са интересен контрапункт. Абстрактни картини с големи размери добавят необходимите цветни акценти. Обзавеждането на дома е минималистично, но практично.

Терасите с тяхната дървена настилка създават приятна и уютна атмосфера.

 

Специални издания