В синхрон с околната среда

Дом със семпъл, монохромен аспект, хармонично вписан в заобикалящия пейзаж

 

Калина Константинова, проект Mork-Ulnes Architects, снимки Джеръми Битерман / JBSA

 

Къщата се намира в Бенд, малък град на 250 км югоизточно от Портланд, Орегон, на мястото на опустошена от пожар преди две десетилетия гора. Местността е любимо място за разходки, спорт и прекарване на свободното време на хората от региона. В близост са езерата и планините Cascade, ски пистите на курорта Mount Bachelor, планините Трите сестри, река Дешут…Собствениците- семейство от Сан Франциско, обмислят от дълго време да се преместят от големия град и да осигурят на детето си живот сред природата. Привлечени са най-вече от местния климат с ясно разграничени сезони, както и от разнообразието от езера, планини, горски пътеки и терени, позволяващи изобилие от занимания на открито. Изискванията на семейството за новия им дом били сравнително малко. Важно за тях било той да е пасивен, мултифункционален и максимално отворен към заобикалящата природа.

В конструкцията на дома е използван предимно дървен материал. Интериорът е облицован с ламинирани плоскости от устойчиво добита дървесина с много добри изолиращи свойства. Екстериорът от своя страна е покрит с обгорени кедрови плоскости, изключително устойчиви на вода и огън, на насекоми и гниене и изискващи почти нулева поддръжка във времето.

Жилището е едноетажно и се простира на 310 кв.м. Планирано е така, че да образува вътрешен двор в центъра си и разнообразни външни пространства в периферията си, които внасят много светлина и въздух в интериора. В него няма коридори, по-скоро последователност от стаи и зони. Обърнато е особено внимание на естествената вентилация на дома, осигуряваща свежест през лятото и топлина през зимата.

В интериора е привилегирована естествената цветова гама в хармония със заобикалящата среда. Подбрани са семпли мебели, тапицирани с вълна или филц. Екстериорът е вдъхновил някои от елементите в интериора. Дизайнерът Ивон Музер, например, е създал  уникална масичка за кафе, наподобяваща вулканичните върхове на планината „Трите сестри“, видими от дневната.

Архитектурният план  и обзавеждането на къщата са силно повлияни от естествените форми, цветове и текстури на специфичния околен пейзаж. Опростените форми и монохромния аспект на дома се сливат с природата.

През по-топлите месеци, благодарение на плъзгащите се стъклени прегради, домът е почти изцяло отворен навън. Чувството за свързаност с природата остава и през по-студените месеци когато почти напълно остъклената фасада осигурява красиви и непрекъснато променящи се гледки към екстериора.

 

Специални издания