В подножието на планината

Апартамент със семпъл, минималистичен дизайн, фокусиран върху гледките

 

Интериорен дизайн: Another studio и арх. Стефан Апостолов

Снимки и текст: Another studio

 

 

Работата по дизайна на този апартамент протече на един дъх. Клиентът е дама с пълно доверие в проектантския ни екип, което доведе до удовлетворяващ резултат и за двете страни.

 

Апартаментът е с квадратура около 140 кв.м. и се намира в новопостроена сграда в полите на Витоша. Гледката през големите витрини на юг е зашеметяваща. Спокойствието и тишината на планината хипнотизират с близостта на своите величествени форми и масивни обеми. В другата посока е противовесът – прекрасен, широк изглед към  шумен град, светлини, движение.

 

Основната линия, по която се движи концепцията, е за семпъл, минималистичен дизайн, който набляга върху гледките, а не върху себе си. Това води до минимизиране на интериорните акценти и използването на монохромни цветове.

 

Първоначалният план на апартамента претърпява значителни промени, които се отразяват в ясното разграничение на дневна и нощна група и премахване на коридорите. Тези две групи са подчертани както планово, така и с избора на материали и цветове.

 

Дневната зона е решена като отворено пространство, интегриращо трапезария, основна дневна, втора малка дневна, която може да се трансформира в малка стая – спалня с помощта на завеси, кухня, тераса и обслужващи помещения – баня с тоалетна и мокро помещение. Тук основният цвят е бял с настилка от естествен дъбов паркет. Кухнята е дискретна, потопена в тъмносиво.

 

В нощната група са събрани дрешник, спалня и баня, като душът и тоалетната са единствените затворени пространства, а останалите зони са отворени една към друга.

 

Използваният цвят е тъмносив, настилката е от тъмен мокет, мебелите – дъб и тъмносив MDF.

 

Общ елемент за двете групи са таваните – бели с минималистични, почти незабележими, вградени осветителни тела.

 

Отново в унисон с минималистичния дух, голяма част от подвижното обзавеждане е от орехов масив с прекрасна изработка, наподобяваща скулптурно съвършенство.

 

 

Специални издания