Велин Динев

 

Срещаме колоритните, ярки и наситени картини на Велин Динев в столичната галерия „Сердика”, където през м. май известният български художник представи най-новите си творби.

Роден е през 1938 г. и завършва НХА, специалност текстил, което се долавя в творчеството му. Картините на художника по уникален и неповторим начин преобразяват света около нас. Впечатляващият му стил се откроява с изключителна експресивност, много светлина, енергия и цвят, съчетани с прецизно изградена композиция. Някои от най-разпознаваемите му серии включват български фолклорни мотиви и пейзажи в ултра ярки цветове.

Повече от 50 години Велин Динев присъства в културния живот на България и света с  множество самостоятелни изложби у нас и в цяла Европа, а негови картини са притежание на колекционери от всички континенти.

Неуморен и изключително продуктивен, той продължава да работи интензивно.

 

 

Моят дом е… моето ателие в Сливен, което е великолепно и се чувствам чудесно в него. Високо е цели 5,5 метра, на два етажа, с големи прозорци, просторно –  дава възможност да се отдалеча и да  гледам  работите си.

 

Вкъщи винаги имам…В дома на един художник винаги има картини, това е най-естественото. Това са и най-любимите ми неща – мои и чужди творби, които особено харесвам.

 

Доброто изкуство е… То е направено професионално, с любов и с много желание. Големите автори са такива, именно защото са работили с любов.

 

Вдъхновявам се от …всичко и от всякъде. Природата ми дава много идеи. Вдъхновява ме и българското народно творчество – то е велико, защото е правено с много обич.

Вдъхновението най-често е плод на случайности. Нашето изкуство е такова –  впечатлява те нещо, то остава в теб, след време главата ти започва да го обработва и никога не се знае дали това, което си измислил, ще стане същото на платното. Занаятът е такъв, пълен с изненади.

 

Работя …интензивно, бързо, но и много продължително. Сутрин, като вляза в ателието, си  казвам „каква глупост съм направил” и започвам отново. Мога да преработя една картина 15 – 20 пъти, докато ми хареса.

 

Последното, което създадох е … серия от три цикъла на тема Годишните времена на Вивалди, която представих на изложба в София през м. май. Това е една безкрайна тема и да се докоснеш до велик творец, който ти харесва, е сложна и трудна работа.  В тази серия съм вложил много музикални емоции.

 

 

Най-големият ми успех е…че успявам да работя всеки ден, въпреки възрастта си. Освобождавам се от всичко, докато рисувам, защото за мен това е удоволствие. Човек остарява само физически и в този смисъл се чувствам млад.

 

С годините се промених като творец …към по-добро. Натрупах много опит и  професионализъм. Но един художник непрекъснато трябва да търси новото и аз не спирам да търся и експериментирам.

 

Новото при мен е, че…подготвям участието си в изложбата на националната живопис на Шипка 6.

 

 

Все още не съм успяла да…Благодарен съм за всичко, в което съм успял, за пропуснатото не съжалявам.

 

 

Малко хора знаят за мен, че…картините ми казват всичко, другото няма значение за никого.

 

 

Най-важното, което научих от опита си, е…че трябва да се живее и работи с искреност и честност, трябва трудолюбие. Човек трябва да е почтен в мисленето и работа си.

 

 

Искам да кажа на всички

Пожелавам здраве и бъдете добри! Бъдете в добро настроение, за да можете да работите добре. Човек трябва да е  весел и благодарен, защото не се знае къде ще се скъса нишката на живота му. Благодаря на всички, които ценят изкуството ми!

 

Специални издания