Вдъхновено от Родопите

Съвременна архитектура, деликатно вписана в стар квартал на Смолян

 

Проект: Ателие Инджова Ангелов Снимки: Александър Новоселски

 

Еднофамилната едноетажна къща на Оксана и Костадин се намира в кв. „Райково“, Смолян. Принадлежи на младо семейство с две малки деца, чието желание било да имат къща в квартала, в който са израснали, и да обитават съвременен дом на един етаж.

Имотът, предназначен за построяването на къщата, е в непосредствена близост до съществуващ хотел. Целта на архитектите е да впишат адекватно новата постройка в тази част на града и в парцела, доминиран стилово и обемно от хотела, като следват и изискванията на клиента за съвременна постройка и площ около 200 кв.м.

Няколко масивни каменни стени, изградени с местен камък, рециклиран от стари родопски къщи, разделят съвременните пространства за обитаване – дневна с кухня, детски спални и родителска спалня. Стените асоциират сградата с родопската архитектура с типичните за кв. „Райково“ каменни дувари.

Пространствата са изцяло остъклени на юг и така е създадена директна връзка към озеленения двор, достъпен от всяка стая.

Поради денивелацията на терена, северната част на къщата е залепена за подземията на хотела, също собственост на семейството, а дворът на юг представлява озеленена тераса.

Интериорът залага на чисти форми и материали с естествена визия, като оставя възможност на обитателите да го обживяват и променят във времето според техния вкус и нужди.

Новата сграда е отлично вписана в съществуващия контекст. Архитектурата не нарушава средата стилово и обемно, а напротив – впечатлява с деликатна съвременна намеса.

 

 

Специални издания