Бирария с история

На площ от 800 кв.м посетителския център Bernard в Хумполец (Чехия) е място за дегустации, срещи, почивка…

 

Калина Константинова, проект Studio B2 Architecture, снимки Alex Shoots Buildings

 

Чешката бира Bernard и нейните бутилки с ретро силует са познати отдавна на българския пазар. Историята й започва още през 1597 г, когато се отнема правото на гражданите на град Хумполец да варят собствена бира и производството се поема единствено от собствениците на имението Herálec. Създава се пивоварна, която добива име и популярност в региона. През 20 век поради различни обстоятелства не успява да се модернизира и затваря врати. През 1991 г е купена от Станислав Бернард, Йозеф Вавра и Рудолф Шмейкал, които създават марката Bernard.

Станислав Бернар основа Асоциацията на малките независими пивоварни и започва почти двугодишната битка за намаляване на акцизите на пивоварните, които произвеждат не повече от 200 000 хектолитра бира годишно. Благодарение на неговите усилия малките пивоварни не само оцеляват, но и започват да процъфтяват. Към края на 2020 г. в Чешката република има повече от петстотин.

В пивоварна Bernard се инвестира сериозно, процесите на производство се модернизират, правят се редица нововъведения, които позволяват на марката да придобие голяма популярност и да излезе на световния пазар.

Днес към пивоварната в град Хумполец е построен нов посетителски център, чиято мисия е да обогати преживяването от посещението на фабриката и да осигури уютна среда за дегустации, среща с приятели…

Интериорът е вдъхновен от индустриалния характер на пивоварната, с нейните типични прозорци и витрини. Избрана е тъмна цветова гама, която в комбинация с дървото създава усещане за уют, топлина. Интересно дизайнерско решение са стени от бирени бутилки, поставени в метални рамки, които служат като преграда между различните пространства. Светлината, преминаваща през стъклото на бутилката, внася  в интериора приятни и приглушени медни нюанси.

Стена от бирени бутилки с логото на пивоварната е и основен акцент на рецепцията, която посреща посетителите.

От рецепцията се преминава по коридор към историческата сграда на пивоварната. Там посетителите могат да се запознаят с историята на марката и специалните производствени процеси в интерактивна изложба. Тухлените сводове и стените в това пространство са запазени в автентичния им вид.

Дегустационните пространства са разпределени на няколко нива. Дървените тавани и мебели, меките тапицерии, приглушената светлина успяват да създадат успокояваща атмосфера и превръщат посещението на пивоварната в специален момент.

 

Специални издания