Бетонът е хамелеон

Може да бъде с различен цвят, текстура и финиш, няма ограничения за формите му

 

Интервю с Христо Стефанов, Concretta 

 

Защо бетонът като материал е толкова актуален в последните години?

Всъшност, бетонът е предпочитан и модерен от времето на Пантеона в Рим, а в Америка се използва в интериори от повече от 30 години. Актуалните стилове индъстриъл и хюга, макар и по различен начин, също припознават бетона като основен елемент в интериори. Въпреки че не е широко известен като такъв, бетонът е еко материал  – изцяло от естествени съставки, като за пречистването на 1литър питейна вода се използва повече енергия, отколкото за направата на килограм бетон.

 

Къде в интериора може да се използва?

И ние все още продължаваме да откриваме нови приложения, понеже сме занаятчии и нямаме ограниченията на поточната линия, сме склонни да реализираме всяка идея –

подове, стени, окачени тавани, стъпала, мебели, осветление, аксесоари. Всъшност, любимите ни мейли започват с „Дали е възможно….?“

 

Какви са характеристиките на материала, с който работите? Траен ли е, как реагира на различни въздействия? Как се почиства и поддържа?

Според предназначението работим с наши рецепти за GRC (glass reinforced concrete) и микроцимент. Знаете, че зреенето на бетона е процес, който продължава десетки години, така че нашите изделия стават по-здрави с времето. Работим с различни покрития и имрегнанти в зависимост от продукта и употребата му. В общия случай поддръжката не е по-различна от тази на други естесвени материали -дърво, камък.

 

Бетонът е със сурово излъчване – има ли обработки и финиши, които омекотяват визията?

Бетонът е хамелеон, можем да променим всичко – форма, цвят, текстура, финиш. Можем да смесваме цветове, да добавяме други материали още при изливането във формите – камъчета, дърво, метали.

 

Какви са спецификите на работата с него – изисква ли специални технологии? Защо толкова малко фирми предлагат подобни изделия?

Нека повторим, че той е естествен материал. В основата си всеки бетон е цимент, агрегат/пясък, камъчета и вода. Не изисква специални технологии, а специално отношение. Познаване на процесите и разбиране на материала са ключови при работата с него. Много фактори му влияят и много неща могат да се объркат – примеси в цимента, влажност на материалите и околната среда, температура и още много, много други. Имаш само един опит в малък отрязък от време. Затова и няма глобални производители на бетон, работи се с локални доставчици според местните условия и потребности на пазара. С две думи – занаятчийска работа.

Има много малки компании, които създават изделия от бетон, има и световна организация -World Concrete Cooperation, на която сме членове. Редовно се провеждат уебинари по различни теми, запознаваме се с хора, подобни на нас, от цял свят, споделяме опит и си помагаме.

 

Как се създават мебели и аксесоари от бетон? Какви форми и нюанси могат да се постигнат?

Като всеки продуктов дизайн – с идеен проект, чертеж, взимане на размери и съгласуване с клиент, реализация. Няма ограничения на формите и нюансите.

 

 

 

 

Специални издания