Архитектура за природата

Къща и градина, слети в едно

 

интериор арх. Миглена Бояджиева, снимки Мисирков и Богданов

 

Откриваме тази забележителна къща в Годеч – град в екологично чист район в западна Стара планина, заобиколен от красива природа. Архитектурата, интериорът и градината са проект на арх. Бояджиева – мислени и създадени заедно, в хармония, с основната идея да се впишат в околността.

 

Къщата е на един етаж, максимално отворена навън, на площ от 130 кв.м, с две спални, две бани и просторна дневна зона, като от всяка стая се излиза директно на двора. Плъзгащата се дограма отваря всички помещения и ги прави част от природата навън. Има цели 7 варианта в тази неголяма къща да излезеш и да стъпиш на тревата. Стилът е модерен и изчистен, с амбициозната цел да се слее с околността, а не да я подчини. Тази идея се подкрепя от естествените материали,  преобладаващи в интериора: дърво, камък, тухла, бетон, метал, лен.

 

С плоския си покрив, от улицата къщата почти не се вижда. В двора, силуетът на сградата се подчинява на дърветата. Двата чадъровидни чинара от юг съвпадат с линията на фасадата и същевременно правят сянка на терасата пред дневната, а цялата северна фасада е обвита с дива лоза. В самата дневна, която има свободна, неправилна форма, заради вълнообразната линия на витрината, всички кътове са свободностоящи. Зоната с дивана, островът на кухнята и масата за хранене комуникират помежду си и всяка има поглед към градината, както и към камината, която също е свободностояща. Тази идея за свобода и простор в „ядрото“ на къщата е водеща и около нея е формирана цялата концепция на сградата.

 

Основни цветове в цялата къща са: бетон – тавани и настилки, бяло – стени и завеси и мебели от избелен ясен, който внасят уют и кореспондира с бетона. Акцентите са в природни цветове: синьо, зелено, оранжево.

 

Къщата е създадена за целогодишно обитаване и за целта навсякъде е с вградено подово отопление. Охлаждането е решено с плъзгащи витрини от три страни на дневната, които работят като „естествен климатик“. За добрия микроклимат спомага и качествената изолация на стените, дограмата и дълбоката покрита тераса от юг и запад с декоративни решетки по нея. Изолацията на покрива е от EPDM – гума, която се слепва с вулканизация и има многократно по-дълъг живот от битума.

 

Градината е създадена изцяло от арх. Бояджиева – озеленяването е нейната нова страст, споделя тя, особено когато се мисли заедно със сградата и интериора. Основната концепция е в синхрон с тази на целия проект: свобода и простор. Композиционно и стилово са обособени две линии, които се преплитат – в едната всичко е строго геометрично, инспирирано от английските и френските градини, а в другата откриваме пейзажни зони, сякаш част от природата. Обособени се различни кътове: беседка, барбекю, място с хамак, зеленчукова, цветна и овощна градина, лози, декоративни дървета и храсти, кът с малини и ягоди, горичка от питомни кестени, две зони с борови дървета и скали – извадка от местните склонове, където преобладават. Умело се редуват декоративни и ядливи растения. Освен естетическа функция, градината радва собствениците с разнообразна реколта от плодове и зеленчуци. Всичко това е свързано с поляна, която създава усещане за простор. Дворът е обграден отвсякъде с жив плет от габър, който изолира напълно от съседните имоти през цялата година, защото е нелистопаден, освен това участва активно в гледката, като обединява зеленината в двора с пейзажа в далечина.

 

 

Специални издания