Черен силует

Ваканционна къща в региона на Карлови Вари в чешката провинция се вписва хармонично в околната среда

 

Калина Константинова, проект Studio   NEW HOW, снимки Petr Polák, petrpolak.photo

 

Къщата се намира на метри от гората в планината Оре в региона на Карлови Вари в чешката провинция. Сгушена сред високите дървета, тя напълно се слива с околната среда.  Фасадата и покрива й са покрити с алуминий в тъмен цвят и грапава повърхност, които напомнят стволовете на смърчовете, растящи наблизо.

Конструкцията на сградата следва вътрешния дизайн и разпределението на пространствата, както и спецификите на локалния климат. Дебелата снежна покривка през зимата, например, налага създаването на доста скосен покрив. Идеята за „наблюдателна кула“ пък определя височината.

Интериорът е на три нива. На най-високото трето ниво са обособени студио и библиотека. Тук квадратен прозорец рамкира гледката към върховете на дърветата, небето и пейзажа. На второто ниво намираме банята и спалните. Част от пода е отворен и покрит с мрежа, като по този начин се създава връзка с първото ниво. Това е и любимата зона за почивка на обитателите. Да седиш в мрежа и да нямаш твърда почва под краката си има нещо общо с мечтата да летиш.  На първото ниво се намира основната  социална зона с кухня и камина – място за срещи и разговори.

Къщата е до голяма степен енергийно ефективна.

 

Специални издания