Цветно

Мини бюджет – макси ефект в жилище в Барселона

 

Калина Константинова, интериор Colombo and Serboli Architecture, снимки Roberto Ruiz

Американско семейство с две деца искало да притежава ваканционен имот в Барселона. Харесали апартамент на площ от 75 кв.м на последния етаж на сграда в стил Арт Нуво. За обзавеждането се обърнали към студио Colombo and Serboli. Разполагали с малък бюджет, но въпреки това се надявали студиото да им предложи достъпни решения. Архитектите приели проекта като интересно предизвикателство. Не могли да променят нищо от съществуващия план, нито да премахнат стени, нито да създадат изцяло нови пространства. Поради лошото състояние на апартамента се наложило да оголят стените почти до тухла, но запазили до голяма степен автентичните декоративни детайли и гипсовите орнаменти. А когато това не е било възможно, ги реставрирали или изградили отново.

За да създадат впечатляващ ефект и специална атмосфера без много средства, архитектите избрали да играят с цветовата гама, акцентирайки отделните зони. Така например отворената кухня, която е в дясно на входното пространство, е боядисана в топла теракота. Същият цвят е избран и за малкото работно пространство точно срещу нея, както и за банята. Дневната зона е в сивата гама, в хармония с автентичните керамични плочки, покриващи пода. Спалните пък са в по-хладни синьо-зелени нюанси. Таваните на дневната и на спалните са боядисани в по-тъмни тонове, което създава интересен драматичен ефект и същевременно подчертава декоративните гипсови орнаменти.

Много огледала, които увеличават визуално пространството, също са част от хитрите и достъпни решения, които превръщат този апартамент в мечтана ваканционна дестинация.

Специални издания