Цветно бягство от града

Свежест и позитивна енергия в преобразено приземно пространство в Лондон

 

 

Калина Константинова, проект Office S&M, снимки French + Tye

 

 

Проектът представлява преустройство на първия етаж на викторианска къща в Айлингтън, Лондон, за младо четиричленно семейство. Желанието на новите собственици било да създадат цветен оазис, далеч от сивотата на града, място, изпълнено с позитивна енергия и приятни асоциации.

Истинско предизвикателство представлявало трансформирането на тъмното, тясно и мрачно пространство в мечтана дневна зона.  Архитектите създават отворен план с множество разнообразни кътове. Всички мебели са проектирани специално, така че да включват нестандартни функции. Помислено е приоритетно за местата за подреждане. Оползотворени са всички възможни кътчета и ограниченото пространство от 55 кв.м е максимално използвано.

Поради ограничения бюджет на новите собственици, архитектите предлагат алтернативни материали като повърхности, направени от рециклирани бутилки за мляко с аспект на мрамор и осветителни тела от мраморен прах.

Използваните цветове създават игрива атмосфера и усещане за позитивност.

Проблемът с недостатъчната осветеност на това приземно ниво е решен чрез интелигентна осветителна система, която доставя нужната светлина навсякъде. Тя може да се регулира дистанционно, да променя интензитета, цветовете, да създава разнообразна обстановка според настроението на всеки. Огледалата също са използвани стратегически, за да отразяват светлината в цялото пространство и да създават елементи на изненада.

 

Специални издания