Франклин Ази- творец на годината

Младият архитект, който планира енергийната революция на XXI век, е новата звезда на Париж и автор на няколко емблематични проекта във френската столица  

 

Калина Константинова

 

Вече от няколко години изложението Maison et Objet създава мостове между всички изкуства. Дизайн, архитектура, занаятчийство, сценография се преплитат както на щандовете на самия салон, така и по време на всички съпътстващи събития.

В тази връзка, напълно логично, за Творец на годината бе избран Франклин Аззи, един от най-талантливите млади архитекти във Франция.

Изложението пожела да постави под светлината на прожекторите този многолик артист и неговия изявен хуманитарен подход, обърнат изцяло към хората.

За тазгодишното издание той представи инсталацията Retro Futur, която ни потопи в неговата творческа вселена.

 

 

 

Франклин Ази предлага в своята парижка агенция, създадена през 2006 г, диалог между архитектура, интериорен дизайн и съвременно изкуство. От градската микроархитектура, като Eiffel Kiosk с неговата сглобяема конструкция, до кулите в Дубай и Париж, включително реновацията на съществуващи структури като Халите Alstom в Нант, неговите интервенции търсят устойчив отговор на нуждите на всички потребители. Архитектурата на Ази е минималистична в своята естетика, но функционална и обърната изцяло към качеството на околната среда. Ученик на философа и градостроител Пол Вирилио, Ази споделя наследството на този мислител и строител с изследователски подход.

С близо шейсет сътрудници и лаборатория за изследвания и иновации, Ази търси непрекъснато нови насоки в работата си. Колкото е възможно по-близо до хората и тяхната среда, той задава въпроси, анализира, изследва контекста, производствените методи и материали, преди да даде реалност на нови пространства.

В отговор на настоящите предизвикателства на развиващия се град, агенцията интегрира от самото начало на проектирането променливостта на употребите и трансформацията на съществуващите сгради.

 

 

 

 

Един от най-новите проекти на Ази е реновация на емблематичната кула Montparnasse в Париж. Планирана да бъде завършена през 2024 г, тя ще представлява синтез на визията за вертикален, нискоенергиен, отворен и устойчив град. „Искаме да превърнем кулата Montparnasse в архитектурен символ на парижката енергийна революция“, споделя Ази.  „С решението да се впуснем в изключителното приключение на международния конкурс Demain Montparnasse, ние искахме да включим Кулата в енергийната революция на XXI век. Щастливи и поласкани, че победихме, днес бихме искали да се обърнем към парижани, настоящите обитатели на Кулата и жители от квартала, за да споделим  с тях нашия проект, нашите амбиции и нашия архитектурен подход“, казва архитектът.

„Реновацията на Монпарнас е комплексен проект, който заслужава колективен подход“, продължава той. „По тази причина създадохме новата парижка агенция AOM, която е готова да поеме това архитектурно и символично предизвикателство. Кулата трябва да отразява множество идентичности и това започва, според нас, с екип, готов да предложи, дискутира и конфронтира различни идеи и визии още от фазата на проектиране. Започваме с радикално контекстуален подход. Работното място на екипа ни от около 50 служители вече се намира на 44 етаж на самата кула. Създаваме колективна изследователска и производствена лаборатория in situ, за да усетим значението на тази емблематична сграда в парижкия метрополис, нейното влияние и послание“, обяснява Ази.

„Архитектурният ни проект се развива в пет основни насоки. Като начало искаме новата кула да живее със своето време – в осмоза с климата, вятъра и светлината. Тя ще е пасивна, нисковъглеродна и автономна на енергия. Реновация на фасадата ще я превърне и във вятърен генератор, който ще овладява енергията, генерирана от вятъра във височина, и ще успее да намали неприятния ефект от въздушните течения, които досега се усещаха на по-долните етажи.

На покрива на Кулата ще монтираме устройство за производство на възобновяема енергия, както и резервоар за дъждовна вода за поливане на покритите градини.

Ще има и голямата оранжерия и нейната реколта ще снабдява ресторантите на Кулата с плодове и зеленчуци, произведени на място.

Ще облечем фасадата с повече стъкло, така тя ще е по-отворена към хората отвън и отвътре.

И не на последно място – ще разкрием красотата и елегантността на Кулата, така че тя да си възвърне специалното място в парижкия пейзаж“.

 

 

 

Паралелно агенцията на Франклин Ази реновира и емблематичната Tour dArgent (Сребърната кула, на последния етаж на която се намира известният ресторант Tour d’Argent). Сградата е била реновирана последно през 1936 г, когато ресторантът е преместен от приземния на шестия етаж.

Андре Терай, трето поколение начело на институцията, споделя: „Тази реновация ще съчетае таланта на най-добрите майстори и занаятчии с иновативни практики, предложени от Франклин Ази като архитект. Сътрудничеството с него беше очевидно. В неговата работа се преплитат архитектура, интериорен дизайн и изкуство. Неговият опит в реновирането на паметници на архитектурата, ангажираността му по въпросите на устойчивостта, околната среда и повторното използване, веднага ни спечелиха.“

„Този амбициозен проект ни дава възможността да придадем по-съвременна визия на сграда с богата история. По отношение на интериора, ще се насочим към избор на устойчиви материали и иновативни технологии“, споделя Ази.

 

 

 

Друг емблематичен и вече завършен проект в Париж е Beaupassage. В сърцето на 7-ми район на френската столица се намира вътрешен двор, ограден от булевард Raspail, улица du Bac и улица de Grenelle – място, което, въпреки че е било отворено, дълго време било непознато.

Спасено от големи градоустройствени промени това вътрешно пространство се преражда, за да се превърне в душата на цял квартал. Амбициозеният архитектурен и ландшафтен проект е ориентиран към запазването на автентичния характер на мястото и обединява много таланти, популяризиращи изкуството на живеене. Тук вече се намира голям покрит пазар, много ресторанти, кафенета, галерии…Пространството е изпълнено с живот и привлича хората от квартала и парижани през целия ден.

 

 

 

Hôtel Dieu е преди всичко най-старата болница в Париж. От основаването си през 1870 г., тя е била десетки пъти преобразявана, реновирана според „санитарните“ изисквания на различните епохи. През втората половина на XX век, когато достига максималния си капацитет, дворовете й са завзети от нови постройки, които контрастират с околния исторически пейзаж. Проектът на Франклин Ази я освобождава от тези разнообразни интервенции и връща обекта към по-четлив, практичен, градски облик.

 

 

 

Тези няколко проекта са само малка част от реализациите на Франклин Ази. Посетете сайта на агенцията му, в който ще можете да се запознаете и с останалите- FRANKLIN AZZI ARCHITECTURE

Специални издания