Фолклорен център

Нова гледна точка към представянето на българските традиции

Проект Ирина Ангелова и Кристина Стефанова

 

Фолклорните центрове днес се възприемат като отживелица, но този в село Чавдар приятно изненадва. Състои се от реставрирана възрожденска къща и нова пристройка, които са в перфектна симбиоза. Комплексът печели и с изявената си визуална идентичност – шрифт, лого, графичен дизайн, интегрирани в архитектурата и в интериора.

 

Съществуваща сграда от началото на XX-ти век и новата са свързани, а залите – обединени. Създаден е прост, изчистен интериор, който органично е свързан с пространството за експозицията. Вътрешните преградни стени са изпълнени като модулна система от метална конструкция и пана от еталбонд за временни експозиции. Лесният монтаж и демонтаж на паната дава възможност за многофункционалност на центъра.

 

Всички мебели са специално създадени за мястото. Забележителна е масата в зона работилница, направена от стара порта, която, с ефирните си метални крака, сякаш е във въздуха.

 

Столовите са тапицирани с платове с шарки от региона и тъкани, събрани в село Чавдар. Автентични песни от миналия век могат да се слушат от така наречения „Музикален куб”.

 

Специално за центъра са разработени настолни игри за деца, в които е използвана комбинаторна система, базирана на везбените елементи и чергите от региона.

 

Специални издания