Училището като преживяване

Център по природни науки и предприемачество в Берковица променя представата за училищно пространство

Снимки Светослав Анастасов
Проект Lusio Architects

 

 

Новият Център по природни науки и предприемачество в 1. ОУ “Никола Вапцаров” в Берковица показва училището такова, каквото трябва да бъде – цветно, разнообразно, вдъхновяващо…

 

Архитектите от студио Lusio знаят, че интериорът възпитава и вместо да направят поредния „ремонт и освежаване”, създадат истински креативна среда. Центърът впечатлява с нестандартни решения, като люлки в коридорите, шкафове с неочаквана форма, добър графичен дизайн, хармонични цветове и материали. Целта на проекта е децата да усетят училището като уютно място, богато на различни преживявания, и то не само учебни, а и сетивни – свързани с игра, с неформално общуване и с движение. Мястото служи и като общностен център на децата от града за събития, изложби и общуване в уютна обстановка.

 

Авторите изграждат мултифункционално пространство, достатъчно гъвкаво, за да се трансформира според различните режими на ползване. Движението е ключово за детското развитие, затова е важна част от проекта. Грижата и отговорността към средата и другите е ценност, която пространството насърчава. Ненатрапчивият дизайн позволява на децата да го надграждат и използват както намерят за добре.

 

Трите кабинета и коридорът пред тях се трансформират в лаборатория, мултифункционална зала и релакс зона. Кабинетите се обединяват, а стъклена плъзгаща се врата разделя лабораторията от залата, като същевременно се запазва широкият поглед през цялото пространство. Гъвкавостта на мултифункционалната зала е осигурена от изтеглянето на масивните мебели по периферията и леките стифиращи се маси и столове. В Центъра няма бели дъски и стените са обработени със специална боя, която позволява рисуването върху тях и премахва чувството за традиционна класна стая.

 

Акцент е стената от шестоъгълници, която разделя релакс зоната от учебните пространства, като клетките имат различна функция: прозорци, шкафове, място за терариуми и папагали. Чергите, вписани в шестоъгълниците, носят част от идентичността на I ОУ “Никола Вапцаров”, където има работилници по тъкане. В релакс зоната леки специално обработени дървени дъски служат като платна, върху които децата директно рисуват и после закачат на стената.
Движението е важно в учебния процес, затова мебелите предлагат много различни възможности за сядане: леки столове, пейки, пуфове, дюшечета и килими.

 

В пространството изпъква т. нар. “хралупа” , в която е вграден соленоводен аквариум и която представлява детско скривалище и катерушка.
Технологиите, разбира се, са неизменна част от учебното пространство – центърът разполага с проектори, интерактивен екран, вграден шкаф за зареждане на таблети, микроскопи.
Любопитна подробност е, че архитектите са консултирали проекта си с деца, така че Центърът материализира не само модерния подход към образованието, но и мечтите на децата за училилищно пространство.

 

Специални издания