Умен дом – новата тенденция в модерното строителство

Какво представлява “Умен дом”? 

 

 

Умен дом представлява система, чрез която можете да контролирате всички уреди, които са свързани в електричеството, и да ги автоматизирате според вашия начин на живот и нужди.

Идеята за умен дом навлиза все повече в българското строителство и се наблюдава увеличаване на търсенето от младите семейства, които искат да имат иновативен и същевременно модерен дом. Умната система се базира на комуникационна мрежа от устройства, която свързва различните уреди и токови кръгове и им позволява да се управляват от тъч контролери или от приложение на телефона. Инсталирането на подобна система позволява на устройствата да комуникират помежду си като обменят данни. По този начин се автоматизират различни процеси в дома, които намаляват потреблението на енергия и оптимизират времето на ползвателя. Едни от най-често автоматизираните процеси в модерните жилища са осветлението, отопление и климатизация, сигурност и контрол на достъп, засенчване – външни/вътрешни щори и завеси, аудио и видео домашно кино и др.

 

Какви са предимствата?

 

 

Предимствата, които умният дом предлага, са много. Едно от най-големите е комфортът и удобството, което предлага. Например с един бутон или клик от телефона – изключвате цялата къща.Може да активирате любимите сцени и режими с гласови команди или по определени часови интервали, с които да спестите до 30% от потреблението на енергия. Умният дом позволява да управлявате всички процеси в къщата с един клик от вашия телефон, независимо къде се намирате.

Още по-голямата полза от него е фактора иновативност. Подобно на вашите софтуери на телефоните, умният дом представлява професионален малък компютър, който може да се ъпдейтва от разстояние, което гарантира, че дори и след 10 години вашият дом ще е част от домовете на бъдещето и ще продължава да впечатлява с нови и нови фукнционалности.

Друго предимство  е сигурност и осведоменост за всичко, което се случва в дома ви. Умната система позволява да виждате в реално време състоянието на всеки един електроуред – климатици, парно, осветление, камери и др. дали работят и на каква степен натовареност. Също така може да се предотврати пожар или наводнение, като при засичане от сензорите на теч или дим, автоматично да се спре централното подаване на вода към дома или да се изключи токът в къщата.

 

Как да направя жилището си тип “Умен дом”?

 

 

Планирането и изграждането на един умен дом отнема време и е добре всяка подробност да бъде добре обмислена. Преди стартирането на всеки проект е необходимо да помислите за няколко неща.

На първо място какво точно искате да автоматизирате в дома си, на какъв етап е жилището ви – дали в момента се строи или е вече построено.

Ако все още се строи може да бъде инсталирана както безжична, така и кабелна система, ако вече е построено, то може само безжична. След като бъде направен оглед, се изготвя проект и се започва работа по осъществяването му.

 

Каква е разликата между кабелна и безжична система? 

 

Безжичната система е препоръчителна за по-малки жилища, магазини, офиси или музеи. Често се използва при завършени и обзаведени апартаменти и къщи, поради факта, че няма окабеляване и допълнителни ремонти. Безжичните смарт устройства могат да си комуникират по 2 начина: Радиосигнал или Wi-Fi. Смарт системите, които обменят данни по Wi-Fi са зависими от интернета, тъй като комуникационната връзка се предава по интернет. По-сигурната връзка е по радиосигнал , тъй като е независима от интернет на локално ниво и дори и да нямате интернет у дома, вие ще можете да си контролирате всички устройства локално чрез смарт ключове и контролери.

Кабелната система е подходяща за всякакъв вид по големина обекти, като най-често се залага при по-големи апартаменти,мезонети, пентхауси, къщи и жилищни комплекси, които са в процес на изграждане. Тя е много по-комплексна и индивидуална от безжичната. Изисква предварително проектиране и окабеляване, както и слединсталационна поддръжка. Системата има неограничен брой възможности и компоненти, като всеки от тях може да се програмира индивидуално, според нуждите на клиента. Комуникацията между различните компоненти се предава по кабел, като по този начин всеки отделен уред може да се управлява поотделно или да го комбинирате с други устройства.Кабелната BUS система позволява и интеграция на други системи и устройства, като по този начин разширява и функционалността си. Всеки бутон от смарт ключ може да се програмира индивидуално.

 

Мога ли да автоматизирам жилището си сам? 

 

 

Инсталирането на една умна система е дълъг процес, който крие много предизвикателства. Лесно могат да бъдат объркани множество детайли, като това включва – изграждане на локален и дистанционен достъп, настройки на IP мрежа, настройки на сървър, правилно окабеляване и подбор на хардуер (мотори, осветителни тела, захранвания и др.), програмиране и много други.

За да избегнете ненужни разходи и време в преправяне на ел.инсталация и ремонтни дейности, е добре да се доверите на професионалисти, които са преминали обучения в тази сфера и са наясно с всеки етап от процеса.

 

Колко струва? 

 

Цената за професионално изграждане на Smart Home е строго индивидуална и зависи от няколко компонента – Kакъв тип и големина е обектът? На какъв етап от строителството е ? Колко устройства/компонента искате да автоматизирате? Каква е сложността на автоматизацията и нейните софтуерни сцени и други?

Преди да се изготви крайна оферта за автоматизацията на един модерен дом, е нужно да се направи оглед или да се изпратят готови ел.чертежи, за да се уточни колко на брой устройства и уреди ще се контролират и какъв ще е типът инсталация. Всеки проект е строго индивидуален независимо от неговата квадратура, затова е препоръчително да се консултирате с професионалисти на възможно най-ранен етап за да се планира всеки един детайл от системата.

 

Какви са възможностите за управление ?

 

 

Системата може да се управлява както локално от стенни смарт ключове, така и чрез приложение през телефон или таблет. Смарт ключовете може да бъдат със семпъл дизайн, неразличим от обикновен ключ, може да бъдат и с по-дизайнерски рамки в различни цветове и материали според вашият интериорен дизайн. Високият клас ключове са от закалено стъкло и с тъч бутони до 12 бутона на ключ, които могат да се гравират с икони по поръчка за по-лесна употреба. Всеки един бутон може да изпълнява различна функция или да задейства определена сцена, програмирана предварително според вашите нужди.
Управлението чрез приложение става много лесно и бързо, като за всеки уред или устройство има създаден бутон с надпис на български език, чрез който може да управлявате дома си.

Може да се контролират различни стаи, като достъпът до стаите може да бъде ограничен за някои хора в семейството – например ако имате малки деца.

Според вашето ежедневие, можете да програмирате предварително зададени от вас комбинация (сцена). Всяка сцена бива предварително програмирана според ежедневието на клиента, като тя може да се активира, както от приложението, така и самостоятелно в определен ден, час или при настъпване на определено действие (напр. изгряване, залязване на слънцето, отваряне на прозорец, сцена “Кино”, сцена “добро утро” и много др.).

Ако и Вие искате да се сдобиете с неповторим Умен Дом или имате въпроси относно “Smart Home” системите, Ви препоръчваме да се свържете с едни от най-добрите професионалисти в тази сфера – iNOVATIVA  и да заявите безплатна консултация на техния уебсайт.

 

А тук може да видите и част от реализираните проекти:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Специални издания