Топ въпроси за ламинираните настилки

Консултант: Благовеста Дименчева, Kronospan, www.krono-shop.com

 

Как се промениха паркетите през последните години като материали, технологии и финиши?

Първата ламинирана подова настилка е произведена през 1977 в Швеция, но за първи път се появява на пазара през 1980. Този нов вид настилка бързо се разпространява в Европа. През първите години от производството си не е била с високото качество, което познаваме днес, но до края на 80-те се наблюдава голямо развитие на технологията. В момента ламинираната подова настилка е една от най-популярните. Това, което не се е променило от 80-те насам, е четирислойната й структура, като отделните слоеве са пресовани заедно със смоли и лепила под високо налягане и температура. Първият слой е повърхностно покритие от специфичен целулозен лист, напоен с лак и смола, който дава устойчивостта на износване. В зависимост от класа на настилката и производствената технология, той може да се състои от няколко слоя. Вторият слой е декорната хартия, която носи дизайна. Следва сърцевината, представляваща носеща плоча от ХДФ , която може да бъде с различна дебелина. Последният, балансиращ слой хартия, предотвратява измятането на дъската и служи като бариера за влагата. Съвременните ламинирани настилки се отличават с реалистичност на изображението на декора. Една от последните иновации е синхронизираната текстура, при която релефът следва рисунъка на декора, което придава допълнителна автентичност. Четиристранната фуга също е иновация със силен визуален ефект, който подчертава пропорцията на отделните  ламели и създава съвсем нова визия. Функционалното значение на фугата е в придаването на допълнителна стабилност на сглобката, като се премахва материал от периферията на ламелите. Така при разширение под въздействие на промени в температурата или влагата, ъглите на ламелите не се разместват.

 

 

Какво е актуално във визията?

В момента се търсят декори, които максимално наподобяват естествената визия на дървото. Основен стремеж в интериора е да се създаде симбиоза между дърво и материали като камък, бетон, мазилка и метал. При подовите настилки се очертават няколко основни направления във визията. Дървесните декори са максимално естествени и със синхронизирана текстура. Цветовите тонове могат да бъдат натурални, много светли- почти бели, сиви, бежови или в тъмната гама. При дървесните декори се засилва интересът към ретро-подредбата тип “рибена кост”. Това може да се постигне чрез самия декор или с иновации в сглобката. Все по-търсени са ламинираните настилки, които дават свобода на въображението при  подредба на ламелите. Такова предложение е колекцията X-way на Krono Original. Това се постига с иновативната чупеща сглобка и с пропорцията 4:1 на размерите на дъските. Друг много търсен ефект е имитацията на плочки или каменна настилка като мрамор или шистов камък. Тези декори в по-тъмната гама и репрезентациите на бетон са идеални за създаване на индустриална визия на интериора.

 

Ламиниран или фурнирован паркет – как да изберем?

Видът на помещението ще помогне да определим какви свойства трябва да има настилката. Ламинираният паркет е по-икономичен вариант, който гарантира високо качество, съчетано с богат избор на декори и цветове в различни стилове. Предимството му е изключително лесен и бърз монтаж и безпроблемна поддръжка. Като дебелина може да варира от 6 до 14 мм при по-високите класове. Основна разлика има при класовете на износоустойчивост. В кухнята трябва да се използват настилки с повишена износоустойчивост, а също и с устойчивост на влага и замърсяване, които е добре и да не се пързалят. В коридора или преддверието също трябва да се положи настилка с висок клас износоустойчивост, тъй като пясъкът и друг вид абразивни замърсители могат да повредят повърхността на ламината. Ако съществува риск от мокрене, трябва да се подбере устойчива на влага настилка, за да не се деформира. За хола е подходящ ламинат с повишена устойчивост на надраскване и износване. Можете също да изберете антистатични, антибактериални и антиалергични ламинирани настилки, особено ако вкъщи има малки деца. В спалнята могат да бъдат положени ламинати от по-нисък клас  износоустойчивост.

За страдащите от алергии препоръчваме колекции ламинат с антистатични свойства. Определено не трябва да спестявате от настилката за детската стая. Тук подът е добре да има звукова изолация и противоплъзгащо покритие на панелите, висока устойчивост на петна и антибактериално покритие.

Фурнированият паркет е една наистина луксозна трислойна настилка с автентична визия на естествено дърво. Тя съчетава най-доброто от естествения и ламинирания паркет, като същевременно е изключително добре позиционирана в ценово отношение. Като износоустойчивост фурнированият паркет обикновено отговаря на клас АС 4, подходящ за жилищни и обществени помещения със средно интензивно натоварване. Фурнированият паркет на Kaindl® излъчва уюта и топлината, характерни за подовете от масивна дървесина. Неговата многопластова структура носи качествата на ламинираната подова настилка – лесен монтаж със стабилна сглобка, защита от надраскване и UV-лъчи. Предлага се в голямо разнообразие от декори. Фурнированият паркет носи красотата на естествения материал – всяка дъска е с уникална визия, а когато се положат на пода, декорите сякаш оживяват.

 

 

По какво да познаем качествения ламиниран паркет?

Важен показател е класът на употреба. Ламинираните настилки се класифицират по тяхната устойчивост на износване, слънчева светлина и устойчивост на замърсяване. Така класификацията е препоръка за най-доброто приложение на настилката. Класовете се делят на две основни групи – за жилищни (клас 21, 22, 23) и обществени сгради (клас 31, 32, 33). Всяка от тези групи се дели на три подгрупи – слабо (клас 21,31), нормално или средно (клас 22, 32) и интензивно ниво на натоварване (клас 23, 33). Качеството на сгобката е също много важен фактор, който може да се провери лесно като подредите няколко дъски в магазина и видите дали сглобката пасва точно. Други характеристики, на които да обърнете внимание, са: антибактериалното покритие; четиристранната фуга; антистатичността; релефните текстури, които създават усещане за дълбочина на дървесните структури; защитата срещу микродраскотини.

 

 

Какво представляват виниловите настилки? За какви случаи са подходящи?

Стандартните винилови настилки са на PVC основа. Голяма част от тях се продават на руло, но има и такива на плоча с клик система. Винилът е идеално решение за бърз ремонт, тъй като се полага изключително лесно, има добра устойчивост и може да се инсталира върху съществуваща настилка. Rocko и Kronostep са ново поколение винилови настилки с дебелина съответно 5 мм и 4 мм. Те са със сърцевина от 70% мраморна пудра. Тази каменна основа е напълно водоустойчива и е подходяща за всякакъв тип помещения в дома и офиса. Високото съдържание на минерали позволява панелите да се монтират до големи прозорци и дори в зимни градини, защото при температурни промени не се разширяват. Виниловите панели могат да се монтират без разширителни фуги при помещения с площ до 400 м2 (20м х 20м). Те са с висока устойчивост на надраскване и не се пързалят. Съвременните технологии позволяват перфектно възпроизвеждане на декорите. Колекцията Rocko включва до 60 различни дъски в рамките на един декор, които са с уникален принт, наподобяващ естествена настилка.Четиристранната V-фуга подчертава допълнително автентичния вид. Тази настилка е с UV-защита, антибактериални и антистатични свойства. Вградената акустична изолация в серията Rocko осигурява шумоизолация, като поглъща до 37% от шума при ходене.

 

 

Защо са толкова актуални стенните панели?

Стенната ламперия предлага решение за бързо обновяване на интериора, когато не искате да преминете през изтощителния процес на шпакловане. Всички несъвършенства ще останат зад ламперията, тъй като тя се монтира върху фиксирана към стената дървена скара. Свикнали сме да възприемаме стените просто като прегради с плоска двуизмерност на повърхността. Сега имате възможност да ги трансформирате с триизмерно покритие. 3D ламинираната стенна облицовка е иновативна и вълнуваща, като може напълно да преобрази външния вид на стената. 3D ефекти- те се постигат чрез иновативните монтажни скоби, които позволяват дъските да бъдат подредени в три различни равнини. Различните видове монтаж идеално се вписват в разнообразните интериорни стилове: от рустикален и традиционен, до по-минималистичен и индустриален. Дъските с различен рисунък и структура, поставени в три равнини, хвърлят сенки и са във впечатляващо взаимодействие със светлината. Пример е колекцията Kronowall 3D Gold, включваща дървесен дизайн и по-изчистени бетонно сиви и черни декори.

 

 

Какви грешки се допускат при избора на аксесоари?

Към всеки декор подова настилка се предлага и съответстващ декор перваз. Первазите могат да бъдат MDF или PVC. Те варират във височина и детайл на профила. PVC первазите са доста по-гъвкави и са подходящи за криви стени. MDF первазите обикновено са по-добре съчетани визуално, тъй като при тях технологията на производсто е сходна с тази на ламинираните подови настилки. MDF первазите могат да се сглобят като се режат под 45° или като се използват съответните аксесоари- завършващи тапи, вътрешен и външен ъгъл. Много често клиентите не съобразяват височината на первазите с размера на аксесоарите. Ако первазът е с височина 58 мм, аксесоарите трябва също да са с размер 58 мм. Една от последните тенденции при первазите е те да са бели или с цвета на стената, а не на подовата настилка.

 

Как може да се подобри шумоизолацията на паркета?

Шумоизолацията се постига с подходяща акустична подложка, която може да редуцира звуците, които се чуват при ходене и шума от околните помещения. Изолационните подложки предлагат и различна степен на топлоизолация. Правилно изолираният под се усеща топъл, дори когато не се отоплява. Една от най-добрите шумопоглъщащи подложки е PUR 2.0 – изключително плътна, с дебелина 2 мм, изградена от минерални фибри и полиуретан. Има висока товароносимост и защита от влага. Друг добър избор за шумоизолация са XPS подложките от екструдиран полистирен.

 

Какво бихте посъветвали тези, на които предстои да избират ламиниран паркет?

Естетиката определено е от особена важност, но за да се възползвате изцяло от преимуществата на ламинираната настилка, е добре да се посъветвате със специалист, който да Ви насочи към правилния клас ламинат за помещението. Изолационната подложка също трябва да съответства на условията и изискванията за топлоизолация или шумоизолация. В KronoSHOP ще откриете премиум клас подови настилки и стенни панели, които отговарят и на най-взискателния вкус, като предлагат високо качество и съчетават последните иновации за подобряване автентичността на визията и устойчивостта на покритието и сглобката.

 

 

Специални издания