Топвъпроси за…естествения паркет

Консултант Паркетен стил

 

Как да изберем цвят за дървения под?

Дървените подове могат да увеличат пазарната стойност на Вашия дом и често се откриват в списъка с желания на купувача. Паркетът трябва да допълни вашите стени, мебели, шкафове, архитектура и цветова схема.

Не е необходимо дървените шкафове да съвпадат 100 % с вашия паркет  – вместо това, изберете цветове, които ги допълват. Например, ако шкафовете са в светъл дъб, може да изберете тъмен цвят за засилване на ефекта. Топлите червени, кафяви и златни тонове дърво ще направят стаята уютна, докато студените бели и сиви подове могат да я направят да изглежда по-просторна.

Изберете няколко цвята, които да наложите върху останалите водещи цветове в интериора. Имайте предвид, че дъб и явор обикновено са по-евтини от европейски орех, бразилски череша и американски орех. Наред с това, те могат да бъдат оцветени с различни байцове – червеникави нюанси, златни или шоколадовокафяви.

Погледнете вашите мостри  през деня и през нощта под изкуствена светлина. Сложете до перваз в стаята и отстъпете назад, за да се видите как изглеждат по стените и дограмата. Разположете ги до съседни настилки  или мебели. Напуснете стаята за няколко минути и се върнете, за да видите каква ще е първоначалната реакция при влизане.

 

 

Проект студио VOOOD, трислоен паркет BALTIC WOOD ОАК Simple, редене на под, стена и таван.

 

Лакиран или омаслен?

Лакираният паркет е лъскав и създава чувство за свежест, чистота и визуално уголемява помещението. Той е на малко по-ниска цена от омасления. Този тип паркет е по-лесен за ежедневна поддръжка, но ако бъде наранен, трябва да бъде изциклен отново от професионалисти .

Омасленият паркет създава усещане за топлина и човек може да усети релефът на дървото. Поддръжката се прави задължително със специални препарати. Ако нараните омаслен паркет, лесно може сами да изтъркате и обработите мястото с шкурка и да положите отново масло само на наранения участък. Омасленият паркет трябва да се обработва с олио 2-3 пъти в годината, за да съхрани красивия си вид.

 

 

 Омаслен трислоен паркет, ръчно дялан с дълбок релеф, модел Kahrs Indossati, колекция Da Capo.

 

 

Най-важното за монтажа

Важна е основата, върху която се поставя паркетът, да е достатъчно твърда, равна и да няма пукнатини, а влажността в цялото помещение не трябва да надвишава 5%. Помещението трябва да се огледа за  течове от дограми, радиатори и др.

Изборът на размер на паркетините се прави според големината на помещението – колкото е по-малко, толкова е по-малък размерът на паркетината, а  дебелината се преценява според разликата в нивата спрямо останалите помещения.

Самото полагане може да се извърши по един от три начина – редене чрез лепене и редене чрез коване.

Има различни начини на подредба на паркета – симетрично право редене, несиметрично право редене, рибена кост, което отново е много актуално.

 

Проект студио BASE, трислоен паркет Kahrs Chevron Dark Brown.

 

Цикленето

Циклене на паркет (шлайфане) всъщност е почистване на паркета от остарелия лак, който на места е потънал в мръсотия, отстраняване на всякакво драскотини, неравности и вдлъбнатини. Процесът се извършва  чрез специални паркето-шлифовачни машини, които могат да бъдат различни видове – барабанни, лентови и плоскошлифоващи. На машините се поставят различни видове шкурки, които отстраняват най-горния слой (1-1,5 мм) на вашия паркет.

Старият паркет, който е във вашия дом, е много ценен. Той е изработен от качествен материал, който е издържал във времето и притежава топло и шумоизолиращи качества. След отнемане на горния слой на качествената дървесина, подът става като нов. Важно е да се избере подходящ лак, който „Паркетен стил“ препоръчват да е на водна основа.

„Паркетен стил“ могат да извършат тази услуга, без да вдигат прах и дори без да изнасят мебелите.

 

 

Проект студио Boykott, трислоен паркет Baltic Wood Jeans Five_4HER.

 

 

Проект арх. К. Стаматова, трислоен паркет Lareco Chevron Coral.

 

Лакиране и фугиране

Всеки естествен паркет е препоръчително да се освежава  приблизително на всеки 5 години. Препоръчва се нанасяне на три ръце лак. Доброто лакиране може да се познае по еднаквия нюанс на паркета. Макар че отделните парчета от паркета или фигурите са много прецизно калибровани във фабриката, някои малки фуги могат да се появят след залепянето на паркетините към пода. Специалистите от „Паркетен стил“ използват прах от собствения ви паркет и го смесват със специална фугираща смола – получената смес се нанася по целия под много лесно и бързо, като се избягва бавното пълнене фуга по фуга. Веднага след като процесът по фугирането е приключил и специалната смес е изсъхнала,  целият паркет ще получи визия на хомогенна настилка без фуги. Накрая се минава към последните стъпки, при които подът ще получи един слой грунд  и два слоя лак, които да покажат и подчертаят неговата естествена красота най-добре. Преди да се нанесе последният слой лак се извършва едно последно полиране с дисковата машина  с фина мрежа, а не шкурка. В шоурумите на „Паркетен стил“  може да разгледате мостри и снимки на различни типове редене и различни видове дървесина, като те могат да бъдат завършени с  покрития по ваш вкус: лакове или масла на престижни марки.

 

 

Проект Студио MODE,  трислоен паркет Kahrs Walnut GROOVE.

 

 

 Омаслен трислоен паркет, ръчно дялан с  дълбок релеф, Kahrs Unico, колекция Da Capo.

 

Вижте повече на https://parketenstil.com/

Специални издания