Светове от цветове – тенденции в керамичните покрития

Изложението във Валенсия CEVISAMA  показа пренебрежение към всяка мярка и естетически закон

 

текст Мариана Китанова 

 

Тази година Cevisama показа неограничената фантазия и стремежа към богатство на възприятията в света на керамиката.
Life is co (Животът е съвместен) е една от най-значимите тенденции в интериора през последната година. Тя определя търсенето на универсално функционални продукти, предлагащи решения в условията на бързо променящи се нужди. Част от това е промяната на пространствата от работни в жилищни или обратното, което води след себе си необходимостта от модулни и многофункционални продукти, оставащи нужни във времето. А какво по-универсално от керамиката, която използва един и същ материал, независимо от функцията на пространството. Плочките са без конкуренция, когато става въпрос за кухнята и банята, не се износват, не поемат и не отделят миризми, негорими са, не създават условия за развитие на мухъл или бактерии и лесно се почистват. А новите технологии ги превърнаха и в изключителен декоративен елемент за дневната. Разпространеното мнение, че керамиката не внушава чувство за топлина, е абсолютно погрешно. Тя е изключително подходяща за подово отопление, а ходенето по нея през лятото е истинско удоволствие.

 

Естествено
Тук откриваме почит към произхода на керамичните плочки, естествената им красота и другите им качества, без това да е за сметка на тяхната функционалност. Керамичните плочки, вдъхновени от глина, дърво, камък и метал, разкриват най-автентичните си органични прелести.

 

Простота
Тенденцията се основава на търсенето на визуална простота със специален акцент върху топлината, меките успокояващи цветове, тактилните ефекти и матовите или порести облицовки. Това са плочки с емоционално въздействие, създадени да успокояват по естествен начин.

 

Корени
Тази тенденция е вдъхновена от дизайна, архитектурата и занаятите от минали години. Познатите образци са в актуализирани версии, но без отказване от същностния им чар.

 

Етичен лукс
Новата луксозна изтънченост вече не се свързва с обикновеното лекомислие. Керамичните плочки се отличават с различни ефекти – от изобилие на мраморни модели до силно контрастиращи нюанси, гланцови и матови покрития, тъмни акценти и замъглени повърхности.

 

Имитации
Природата е вечно, но и развиващо се вдъхновение за творчество. Интериорният дизайн и в частност керамиката винаги ще търсят нови формули, базирани на естествени материали, подходящи за пространства от всякакъв вид и стил. Имитациите на дървото и камъка отново са на първа линия: от оцветена дървесина до изгоряло дърво и от необработен камък до огледален мрамор, в различни геометрични форми.

 

Специални издания