С гледка към покривите на Милано

Апартамент в центъра на Милано създава диалог между класическата архитектура и съвременното излъчване

 

Калина Константинова, проект Plus Ultra, снимки Федерико Вила

 

Апартаментът се намира в квартал Sant’Ambrogio в Милано и е проектиран за младо семейство, обичащо дизайна. Оформлението на пространството се характеризира с графични акценти със съвременно излъчване. С изглед към покривите на града, домът е разположен близо до базиликата Sant’Ambrogio, между Via Lanzone и Via Camminadella. Достъпът до апартамента, разположен на последния етаж на сграда от 50-те години на миналия век, е през атриума и двора на Casa Volonteri, исторически дворец от седемнадесети век, известен със своята фасада, включваща архитектурните интервенции на Джузепе Сомаруга, съчетаващи елементи от стил Либерти с бароково влияние.

 

 

 

В апартамента е липсвала ясна йерархия в последователността на пространствата. Основната цел на реконструкцията е била да се възстанови функционалността чрез създаване на по-ясно оформление.

Първоначално съществували два входа. Сега е запазен само един, като е оформен малък, уютен коридор преди пристъпването в дневната зона. Архитектите са последвали философията на  арх. Луиджи Качиа Доминиони, за който влизането директно в дневното пространство „не оставя място за изненади“.

Дневната, която е с източно изложение, е просторна и флуидна с обособени разнообразни зони за хранене, разговори, четене и слушане на музика.

 

 

Кухнята също е част от дневната зона, но е отделена със стъклена преграда с декоративни елементи от боядисана стомана. Тяхното графично излъчване е в диалог с мотивите на тапетите във входа. В кухнята всеки компонент се характеризира с цвят или мотив, които подсилват неговата идентичност.

 

 

Желанието на архитектите е било да намери баланс между историческото минало на сградата, изискванията на съвременния начин на живот и вкуса към дизайна на собствениците.

Особено внимание е обърнато на цветовата гама и на отделните детайли. Акценти като дръжка за врата, проектирана от Джио Понти или аплик за стена на Майкъл Анастасиадес добавят усещане за стил и елегантност.

Към спалните и баните също е подходено с внимание и към най-малкия детайл. Арката, като геометричен мотив, се повтаря в различни зони, създавайки интересни визуални връзки. Цветовете в целия апартамент напомнят палитрата, видима през прозорците към покривите на града. Оранжево, зелено, жълто, сиво, в меки пастелни тонове, създават свежа и съвременна атмосфера.

 

Специални издания