Сред пейзажите на Бутан

Една от малкото международни хотелски вериги в кралството е създадена с респект към традициите на страната

 

Калина Константинова 

 

Веригата хотели Aman е основана през 1988 г. като колекция от интимни „убежища“ за културен туризъм, активна почивка или уединение с непретенциозното, топло гостоприемство на истински дом. Първият хотел Amanpuri в Пукет, Тайланд, илюстрира концепцията и от тогава Aman е обогатил портфолиото си с 34 хотела и курорта  по цял свят, а още девет проекта са в процес на подготовка.

През 2004 г Aman „стъпва“ за първи път в кралство Бутан, като адаптира философията си към традициите на тази невероятна страна. И вместо само един хотел, избира пет, спиращи дъха локации, сред които създава своите „убежища“, вплетени в пейзажа и вдъхновени от архитектурата на региона.

Под общото наименование Amankora, гостите могат да избират между закътания в гора от блестящи иглолистни дървета Amankora Paro, който се намира под руините на Drukgyel Dzong (крепост-манастир) от 17-ти век; Amankora Thimphu, хижа, сгушена в боровата гора на района Мотитанг в долината Тхимпху; Amankora Punakha- на изток от прохода Дочула; Amankora Gangtey – в рядко посещаваната долина Фобжика близо до живописното селце Гангтей; Amankora Bumthang –  в непосредствена близост до двореца Wandichholing.

Интериорите на хижите са впечатляващи, преплитащи естетиката и традициите на местното строителство с „тихия лукс“ и елегантност – запазената марка на Aman.

Хотелската верига предлага на гостите не само почивка, а истински приключения. Те могат да пътуват из страната, да посетят петте локации заедно с емблематични забележителности на Бутан и да се запознаят с духа на хората и тяхната култура. В програмата са включени разглеждане на столицата Тхимпху, стрелба с лък по пясъчните брегове на река Мо Чу, съзерцание на полета на черновратите жерави, посещение на националния парк „Jigme Singye Wangchuck“, един от най-важните резервати за диви животни в страната, и на плодородната долина Бумтанг…Гостите могат да разгледат също  долината Паро с нейните зелени оризища, да посетят руините на манастира Drukyel Dzong, един от най-старите храмове в кралството, да се разходят из старинния град Паро и да опитат momos (местни кнедли) и прясно приготвена бира, да разгледат историческите съкровища на Националния музей…Тук дните започват с йога на открито, вдишване на свежия въздух с аромат на бор, а обядът се сервира във ферма и е приготвен с локални продукти…. Нито едно пътуване до Бутан не е пълноценно без посещението на  прочутото „Гнездо на тигъра“. Кацнал на скала с невероятни гледки, храмовият комплекс е започнат през 1692 г около пещерата Такцанг Сенге Самдуп, където Падмасамбхава (Гуру Ринпоче) медитирал. За него се счита, че е внесъл будизма (Ваджраяна) в Бутан.

Много са природните забележителности и храмовете във всяко кътче на страната, които ще ви впечатлят и ще ви накарат да се влюбите завинаги в Бутан.

 

 

 

Манастирът „Гнездото на тигъра”  (Леговището на тигъра) е едно от най-свещените места в Бутан. Известен още като Паро Такцанг (Paro Taktsang), Такцанг Дзонг (Taktsang Dzong), или просто манастир Такцанг, този невероятен храм е разположен във високите скали над долината Паро и се счита за едно от най-свещените будистки места по света. Целият манастирски комплекс се състои от седем будистки храма. Днес Такцанг е отворен за обществени посещения, като до него обаче може да се стигне само пеша или с муле. Намира се на 10 km северно от Паро и „виси“ на скала на 3120 m над морското равнище. Според легендата, Падмасамбхава прелетял до това място от Тибет на гърба на тигрица и медитирал тук. Храмовият комплекс е построен през 1692 г. около пещерата Такцанг Сенге Самдуп.

 

През пролетните месеци в долината под манастира се провежда фестивал в чест на Гуро Римпоче. Обикновено това колоритно празненство трае около 3-5 дена, а по време на него се изпълняват традиционни танци с маски, както и исторически учения на монасите от Такцанг.

 

 

Специални издания