Слоеве

Офис в къща с история органично вплита старо и ново

 

проект Анастас Георгиев

снимки Александър Новоселски

Антоанета Баева

 

Стара София около храма „Св. Параскева“ е романтично място, запечатало времето от началото на XX век, малко тъжно със запуснатите красавици на българския сецесион. Вместо в сграда със стъклена фасада, офисът на Manaso е именно тук – в къща с история, с което екипът изразява своя вкус и концепцията, че историческото наследство трябва да се съхранява, като това не винаги е свързано с големи бюджети.

Сградата е дело на арх. Антон Торньов – едно от големите имена на първата генерация български архитекти, завършили академичното си образование в елитни политехники на Европа, автор на близката „Св. Параскева“.

„Ако архитектурата е добра, интериорът се създава лесно и с по-малък бюджет”, казва Анастас Георгиев – един от хората, които през последните години изтупаха от праха и превърнаха в истински звезди няколко занемарени жилища в стара София.

И тази семейна къща от 29-а година първоначално посреща с разруха и едно старо неработещо пиано, което само загатва аристократичната й биография. Но мястото има най-важното – перфектна вътрешна архитектура с  много прозорци и обилно осветление през целия ден, високи тавани,  прекрасни мозайки, естествено дюшеме и три тераси.

Оттук нататък следва внимателна работа с това наследство, което се приласкава с разбиране и вкус. Всъщност, интериорът е изцяло преобразен и превърнат в хипермодерно пространство, но това става без агресивна намеса, с органично вплитане на старо и ново и без капсулиране в определен стил. Къде си, в кой век, в коя година? Определено това е днес, но връзките с различни културни, географски и времеви пластове въвличат в един интригуващ интериорен сюжет.

Специални издания