Сара Лавоан- дизайнер и аристократ

Разговаряме с основателката на Maison Sarah Lavoine по повод лансирането на новата колекция на марката, вдъхновена от атмосферата на лондонските клубове от началото на миналия век

 

Сара Лавоан е от новото поколение френски дизайнери, които успяват с лекота да модернизират класическото наследство, без да го отричат. Създава собствената си агенция през 2002 г и постепенно проект след проект името й се превръща в марка. Частни, обществени интериори, обзавеждане, осветителни тела, декорация, дори мода- докосва се с изключителен успех до всяка една сфера на дизайна. Стилът й е разпознаваем- елегантен по френски, непретенциозен, черпещ вдъхновение от миналото, неподвластен на модните тенденции.

Дъщеря на интериорната дизайнерка Сабин Маршал и на полския аристократ Жан-Станислас Пониатофски, бивш директор на списание Vogue, бъдещето на  Сара изглежда предначертано. Преди да открие призванието си, учи театрално майсторство, философия и психология. Омъжва се за чаровния френски певец и композитор Марк Лавоан и дълги години романтичната връзка на звездното семейство, родители на три деца, вдъхновява мнозина. Днес, Сара продължава да гради собствената си съдба с все по-дръзки проекти. Разговаряме с дизайнерката по повод лансирането на новата й колекция „After Hours“, вдъхновена от атмосферата на лондонските клубове от началото на миналия век.

 

Домът ми… се намира в центъра на Париж на последния етаж на сграда в османски стил с изглед към църквата Sacré Coeur.

Ако мога да избирам бих живяла…. В къщурка с голяма тераса на някой от покривите на улица Риволи и с изглед към парка Tuileries.

В дома ми винаги… кипи живот! Приятелите на децата ми, моите приятели, семейството ми- винаги някой ни е на гости. Не мога да живея и без изкуство- стените на дома ми са покрити с картини и фотографии.

Последното нещо, което купих за дома ми… е картина на Гидиън Рубин

Моето лично пространство… е моята стая с изглед  към парижките покриви. Винаги съм живяла на последния етаж, имам огромна нужда да виждам небето, около мен да е светло.

Добрият интериор е… този с душа и който отразява характера на собствениците си.

Често каня в къщи… за вечеря или брънч. Обожавам да съм домакиня, да декорирам масата, да готвя, да слушам музика, да танцувам, да се смея. Харесва ми къщата ми да е пълна с живот.

Най-интересната къща, която съм посещавала е… къщата Stahl в Лос Анджелис. Спираща дъха е!

Все се чудя… как живеят хората. Разхождам се, гледам и си измислям истории. Любопитна съм.

Горда съм… с марката, която създадох. И в най-смелите ми мечти не съм предполагала, че ще извървя такъв път и хората ще ме харесват толкова много. Но не спирам да се развивам.

Хората не знаят за мен… че имам нужда да бъда активна през цялото време. Не мога да си представя ваканция, през която си почивам, не правя нищо и нищо не подхранва творчеството ми.

Вдъхновявам се… от любопитството ми, от пътешествията, от изложба, от посещението на музей, от оттенъка на земята в Африка или пък от колорита на индийско сари….

Уча се… от всичко и непрекъснато.

Все още не съм… създала верига хотели с моята марка, но това може би предстои…

Най-важното, което съм научила от опита си… е да не задоволявам с малко, непрекъснато да търся нещо ново, да мечтая и да вдъхновявам.

Искам да кажа на всички… Да бъдат смели и да вярват в мечтите си.

 

Специални издания