Само за нея

„Гарсониера“ от нов тип в Барселона

 

Калина Константинова, проект Egue y Seta, снимки Vicugo Foto

 

Собственичката на този апартамент в Барселона, който се простира на 48 кв.м,  живее сама. Обръща се към архитектурното студио Egue y Seta с желание да й помогнат да създаде пространство, което отразява нейния характер и е съобразено с начина й на живот. „Отхвърлихме веднага идеята за светли пастелни тонове или обзавеждане в провансалски стил или шаби шик. Преди те се свързваха с представата за женственост в интериора, но според нас не са адекватни на днешните нрави и представляват стереотип, от който трябва да се отърсим,“ споделят архитектите.

 

Това, към което се насочват, е функционален дом, в който е привилегирована идеята за уют и релакс. На първото ниво е обособено общо  пространство, включващо дневна, трапезария и кухня. Интересното е, че кухнята не е асоциирана с трапезарията, а се намира непосредствено до входа. Това разделение символично разграничава жената от ролята й на домакиня. Кухнята е функционална, достатъчно просторна, но не е център на дома. В нея може да се приготви нещо набързо, на крак. Липсва остров или други удобства, които  да „подлъжат“ в нея да се остане  повече време.

 

Дневната е разработена много по-прецизно. Тя е мястото, където се прекарва най-много време. Удобно канапе, кресло, мек килим, красива гледка навън, малък, но живописен балкон, библиотека придават на зоната топла, релаксираща атмосфера.

 

Към второто ниво, където се намират малък работен кът и спалнята, води стълба, „скрита“ от лека конструкция от дървени ламели. Дървото присъства активно в интериора. Липсват ярки цветни акценти. Черното внася елегантност и  контраст.

 

Специални издания