Райска ябълка

Неочакван дизайн с арки, графични корнизи и терацо в модерен градски апартамент в Киев

 

Интериор: Оксана Долгопятова  (Oksana Dolgopiatova)

 

Снимки Bogdana Khmelnitskogo, Andrey Bezuglov

Наш дом

 

Апартаментът се намира в нова сграда в историческия център на Киев. Работата по него започва през 2017 и завършва чак през 2021 заради забавените доставки на материали по време на пандемията. Но клиентите не бързали – домът за тяхната пораснала дъщеря трябвало да бъде преди всичко издържан до последния детайл, с най-висококачествените и екологично чисти материали.

Заданието от собствениците, които са свикнали с високите тавани на извънградската си къща, е височината на тавана от 3000 см визуално да бъде увеличена. Задачата е също апартаментът да бъде топъл като атмосфера, а стилът да е лек и модерен, но в същото време да изключва минимализма.

Първоначално апартаментът е с две тераси, които сега са присъединени към жилищната площ. Но за да се отклони вниманието от сегментната форма на лоджията и да се превърне недостатъкът в достойнство, отворите са подчертани с арки с дървена облицовка. Също под формата на арка е и отворът между входната зона и хола. Така се създава един „сводест“ ритъм, който преминава през целия обем на апартамента.

Кой е очаквал арки в модерен интериор на малък градски апартамент? „Арките, персийските елементи, графичните корнизи са изключително модерен дизайнерски елемент, но клиентите ни не са като нас, дизайнерите, и не обикалят изложенията, трудно им е да приемат някои неща“, разказва Оксана. „Затова очаквах от тях отговор „не“, но, за моя изненада, получих одобрение и пълно доверие.  Но в този случай тези мечтани форми не бяха прищявка на тенденцията, а необходимост, за да може пространството да стане по-меко, по-плавно и по-топло. Тази техника направи апартамента, който първоначално беше доста геометричен, по-мек“, казва дизайнерът.

Сега за цвета – той е специален с това, че е сочен, силен, но в същото време не е ярък, а е по-скоро мек. Идеален да се избяга от монохромното и за съчетание с арките. Какво липсва в тази комбинация –терацо, разбира се. По време на дизайн изложение в Стокхолм, Оксана открива десен точно в нюансите на водещите цветове в интериора и без колебания го използва.

„Нарекох проекта си „Райска ябълка“, не само защото използвах нюанси на този плод в него. Снимах го през лятото на 2022 г. По време на войната. Райската ябълка е символ на мъдрост, мир и щастие в семейството. Светът наистина се нуждае от мъдрост, а украинският народ – от мир и щастие“, казва дизайнерът.

 

Специални издания