Пустинен модернизъм

Архитектурната седмица в Палм Спрингс показва шедьоври от средата на миналия век и днес   

 

текст и снимки Милена Павлова – Макартни, Палм Спрингс

 

Седмицата на модернизма в Палм Спрингс, Калифорния, е очаквано събитие за почитателите на дизайна и архитектурата от средата на XX век.  Всяка година през февруари Палм Спрингс се превръща в празник на архитектурата. Градът е известен като родното място на Пустинния модернизъм – употреба на стъкло и природни строителни материали (камък, пясък), изчистени линии на дизайна и  плавно преминаване от вътрешното към външното пространство, създават усещане за семпла елегантност на домовете. Архитекти като Ричард Нутра, Джон Лутнер, Доналд Уекслер, Алберт Фрей, Бил Кризъл оставят плодовете на своя архитектурен гений в множество квартали в Палм Спрингс.

 

Всичко започва през 30-те години, когато Грейс Милър, вдовица от Сейт Луис, Мисури, решава да наеме имигриралия от Европа архитект модернист Ричард Нутра, който да построи къща и студио за нея в никому неизвестния град близо до Лос Анджелис, дълбоко в Сонорската пустиня, Палм Спрингс. По това време градът е познат с пустинен климат и лечебни минерални извори. Нутра се запалва по проекта, особено в град, където по това време има много малко рестрикции относно дизайн и строеж на сгради.

 

Той построява първата къща в модернистки стил в Палм Спингс на площ от около 108 кв.м, която и днес се смята за шедьовър на този стил. Следващият му проект е къщата на Кауфман, която също влиза в списъка на най-добрите постижения на модернизма. През 30-те и 40-те години Холивуд е на върха на славата си, както и звездите, които избират Палм Спрингс за ваканционно място. Мерилин Монро, Елвис Пресли, Франк Синатра, Уолт Дисни, семейство Аненбърг, всички те построяват ваканционни домове в града. Актьори, архитекти, художници, дизайнери, фотографи – всички те са привлечени от креативността в Палм Спрингс.

 

През 2006 г. група ценители се събират и основават „Седмица на модернизма“ като обществена организация в Палм Спрингс, с цел популяризирането  и съхраняването на този стил архитектура. По време на Седмицата, колекционери на изкуство и ценители на архитектурния стил отварят домовете си, за да покажат красиво възстановени къщи, колекции творби от този период или нови постройки, запазили духа на  20-те години.  Ние бяхме поканени в пет частни резиденции – модел „Сънмор“ на архитекта Доналд Уекслър, възстановен от семейство адвокати от Лос Анджелис; резиденция „Мартин”, архитект Кризъл и Палмър, възстановена от собственика Робърт Шийл; ДиюБи71, архитект Чарлз ДуБоа, собственици Ким и Джо Закоуски; Арби Коув, построена 2020, собственост на Даниел Ринкенбъргър, с архитект Джеймс Харлан.

 

Изненадата на обиколката от емблематични къщи беше току-що завършената Арби Коув. Къщата е в един от новите райони на Палм Спингс, високо на  склоновете на планината Сан Хасинто. Стръмен път се изкачва нагоре по хълма, за да се стигне до входа на Арби Коув. Входната врата открива гледка към просторен двор с басейн и към града. Геометрични форми с остри ъгли и широки прозорци, откриващи панорамна гледка, са в основата на дизайна. Влиянието на Франк Лойд Райт, бащата на пустинния стил, с нисък вход, който се отваря към висок таван във вътрешността на къщата, се вижда още щом прекрачите прага на дома. Лаймстоун, стъкло, дърво, изчистени линии, така накратко архитектът описва творението си.

 

Моделът „Сънмор“ е създадена през 1955 по дизайн на Доналд Уекслър. От този вид са построени само 11 къщи, които тогава са стрували $17 000 всяка или $188 000 на днешни цени. Къщата, в която бяхме поканени, е с три спални и две бани на около 127 кв.м площ. През 2010 собствениците са я реставрирали и са добавили плувен басейн в двора, както и патио с барбекю, които не са били част от оригиналния план. Подовете са терацо навсякъде из къщата, а кухнята е с отворени полици, които разделят хола и трапезарията.

 

Резиденция „Мартин“ е модел къща в квартал Виста Лас Палмас на архитектите Кризъл и Палмър. Собственикът Робърт Шийл я купува през 2013 и се залавя с реставрирането. Много от стените е трябвало да бъдат съборени и изградени отново, някои от промените в оригиналния проект, направени от предишните собственици, са били разрушени. По време на реставрирането са използвани енергийно спестяващи материали и домашна автоматизация, които не са били част от проекта. Изчистеният интериор е дал възможност на собственика да изложи колекцията си от картини и от модерни и старинни мебели и предмети. Външният двор е бил обновен с модерни СПА, огнище и външен душ.

 

 

Специални издания