Природа за архитектурата

Стилно и различно пространство със заоблени форми, дом на много изкуство

 

Проект арх. Миглена Бояджиева

Снимки Борис Мисирков

 

Този светъл и чаровен апартамент се намира на тиха уличка в непосредствена близост до Борисовата градина в София. Тристайният  апартамент е с хубаво разпределение с две спални и две бани, а идеята е да се превърне в стилно, различно и удобно жилище, което не остарява във времето. Собствениците колекционират изкуство и тяхното желание е новият интериор да бъде дом на настоящи и бъдещи картини.

 

„Най-голямото предизвикателство за мен е, когато клиентите ми оказват пълно доверие. Тогава отговорността е много голяма. Имам късмет с обитателите на жилището. Прекрасни, интелигентни, позитивни хора, които ми се довериха изцяло. Мечта за всеки архитект.”, казва арх. Бояджиева. „Много важно за качеството на всеки проект е прецизното изпълнение и тук основен принос има Павел Петров, който ми съдейства с авторски надзор на всички етапи”.

 

Основната концепция на проекта е природата да присъства максимално вътре и да бъдат използвани заоблени линии, които омекотяват визията и се асоциират с хармоничните органични форми. Плавните извивки  тръгват от големите архитектурни елементи – окачените тавани, преминават в осветителните тела и мебелите – диван, кресло, трапезна маса, килим, и стигат до най-малките детайли на корпусните мебели като заоблени ъгли и дръжки. Цветовите акценти са заимствани от природата – основно синьо и зелено, а всички метални елементи са с цвета на стъблата на дърветата.

Терасата към дневната е с кашпи с растения, сякаш взети от дивата природа: треви, иглолистни, диви ягоди и билки, които се сливат със зеленината навън. Те са по идея на арх. Бояджиева, която не за първи път лично работи по озеленяването на своите проекти.

 

Впечатлението за светлина и простор е постигнато с естествени материали: светъл ясен, метал, стъкло, видим бетон, бели тухли, коприна за завесите.

 

Усещането за природа винаги носи позитивно настроение и в такова пространство човек се чувства по-щастлив.

 

Специални издания