Прецизни детайли и висок клас материали за перфектна кухня

Консултант: инж. Михаил Захариев, управител на фирма АКАДО ЕООД

 

Как трябва да бъде подготвено пространството, където ще бъде монтирана кухнята?

Както във всяка една дейност и в подготовката на помещенията е важно всеки детайл да бъде изпълнен с максимална точност, за да се минимизират рисковете от последващи проблеми.

Най-важното нещо в подготовката е доброто проектно решение. Неизменна част от проекта е ВиК и електро частта. Трябва да се следват всички направления на проекта. Често се пренебрегва изправянето на стените зад кухненската група, тъй като остават скрити зад тази специфична мебел, но в немалко случаи това създава проблеми при монтажните дейности, а нерядко и в крайния продукт.

 

 

Кои са най-важните условия за удобството и ергономията на кухненската мебел?

Всеки проект трябва да бъде съобразен както със заданието и очакванията на клиента, така и със спецификата на помещенията. Но ергономията в кухнята зависи от правилно оптимизираните функционални зони: за съхранение, за почистване, за приготвяне на храна и за готвене. Най-доброто решение е резултат от индивидуалния подход за всяка кухня като проектантите са тези, на които разчитаме за това. Бих добавил като изключително важен фактор осветеността на кухнята – освен централно осветление, задължително трябва да бъде предвидено и осветление над работния плот. В нашата фирма от доста години вграждаме такова осветление във всяка кухня.

 

 

Най-често срещаните грешки при проектиране на кухнята?

В интерес на истината изпълняваме проекти на изключително опитни дизайнери и архитекти, които не допускат компромиси с функционалността и дизайна. По – скоро тук бих посъветвал клиентите винаги да се обръщат към специалист при проектирането на кухнята си, тъй като са много факторите, с които проектантите се съобразяват в процеса на проектиране, и те познават  потенциалните проблеми. Без нужния опит и рутина, рисковете от непредвидени грешки, трудно или скъпо-поправими,  са много.

 

Защо механизмите са толкова важни?

Движещите се детайли в кухнята разчитат изцяло на механизмите. Смело бих заявил, че механизмите са сърцето на кухнята! Докато при основните материали често можем да предложим избор между две решения, в избора на механизми, които вграждаме, сме безкомпромисни. Панти за врати, плъзгащи системи, чекмеджета, изтеглящи се механизми, врати, отварящи се в различни от стандартните посоки – всичко, което използваме, е във високия клас от водещите европейски производители. Високият клас механизми са тези, които държат вратите и чекмеджетата години наред изправени, подравнени и все така движещи се плавно и безшумно.

 

 

Какви са решенията, с които се използва по-пълноценно пространството за складиране?

В зависимост от общото разпределение и решенията са различни –  високи колонни шкафове, трети, горен ред шкафове, чекмеджета и изтеглящи се кошници, нестандартни решения за отваряне на вратите, наличие на остров, приобщаване на ниши към кухните и много други.

Изборът на голям брой чекмеджета и изтеглящи се механизми, например, на пръв поглед намалява полезния обем на зоната за съхранение, но реално имаме по-добре подредените съдове и вещи, комфорт при достъп и използване, което превръща кухнята в по-висок клас обзавеждане.

 

Как да разпознаем качествената изработка?

За повечето специалисти не е проблем да разпознаят качественото изделие. Ще споделя някои съвети за крайните клиенти – насочете внимание към обработените части на детайлите – техните кантове, когато са налични, монохромност в цветовете, когато са боядисани, гладкост, отново при боядисаните повърхности, сглобките между различните детайли… Високият клас механизми са по-тежки, използвани са по-солидни метали и други материали, движат се по-безшумно, по-плавно, без излишни вибрации и прескачания.

Плавното затваряне при вратите е с еднаква скорост, независимо от размера на вратата и броя използвани панти. Върху лицевите детайли не се виждат сглобки, винтове, кабели и други излишни елементи, а са умело скрити в корпусите, като е добре помислено и за достъп и ревизия до тях. Мебелите са здраво захванати както по между си, така и за стените, и дори при прилагане на сила  не могат да бъдат изместени. Фугите между отделните елементи са еднакви във всички направления. Това е една база, върху която могат да стъпят крайните клиенти за разпознаването на висококачествените мебели.

 

 

Какво определя издръжливостта на кухненската мебел във времето?

Издръжливостта се определя от най-уязвимите компоненти в кухнята – в случая най-използваните повърхнини и най-рискови са кухненският плот и гръб. Материалите, които биха се запазили най-дълго, са технически и естествен камък, както и композитни материали. Вратичките и въобще лицевите елементи на кухнята, които докосваме непрекъснато и често се мокрят, също са уязвими за поява на недостатъци от нормално използване. Съответно произведените от MDF, запечатани с боя, са по-защитени от кантираните елементи от не толкова високия клас. Пантите и механизми, които вече обсъдихме, във високия ценови клас често могат да надживеят кухнята, но и те са уязвими, тъй като са подложени на постоянно динамично натоварване.

 

 

Какво е актуално в материалите, дизайна и цветовете?

Можем само да се радваме, че в последните години наблюдаваме сериозно развитие в бранша, както от страна на специалистите, така и от страна на клиентите, които стават все по- отворени към нестандартни, смели решения, използване на растерни елементи, широкоформатни плочи, ярки цветови решения и все повече се доверяват на проектантите, като така се раждат и най-успешните проекти!

Затова не се наемам да цитирам определени актуални цветове или направления в дизайна, а по-скоро бих заключил – дизайнът е необятен и можем да се възползваме по най-добрия начин от това.

 

 

Специални издания