Преход

Дърво, метал и шест нюанса сиво в столичен апартамент

Интериор Бистра Андреева

Снимки Александър Новоселски

Текст Антоанета Баева

 

Без MDF, без пластмаса, без гипскартон, без мебели масово производство – концепцията за това жилище в сърцето на София започва с разграничаване от стандартния подход за „освежаване“ на стар апартамент. Вместо готови решения и лесни за употреба малотрайни материали, дизайнерът Бистра Андреева избира различна гледна точка, с която остава вярна на духа на сградата от 30-те и на атмосферата на квартала. Използвани са само масивно дърво, черен метал и стъкло, а мебелите са реставрирани антики или изработени специално за мястото от майстори дърводелец и железар. Въпреки връзката с миналото, интериорът звучи изненадващо съвременно. По думите на дизайнера, темата е „Преход“ – от старо към ново, от ретро към модерно, от декоративно – към изчистено. Витиеватите ар деко форми от ковано желязо са интересен контрапункт на суровите метални конструкции, запазените стари лампи съжителстват с модерни спотове, луксозната нишка в завесите и заоблените форми на старите мебели стоят като модерен винтидж в пренаредената и лаконична среда. В суровите плотове от цели дънери – акценти в интериора, няма и намек от „битов“ стил, а само внушение за автентичност и вечност, които сме изгубили в дома си заедно със загърбването на естествените материали. Нестандартни решения изненадват и преобръщат представите за това какво „може“ и „не може“ да се прави от дизайнера – външната врата е „съблечена“ до металния си скелет, останалите врати са пачуърк от разнородни, но хармонични ламели, боята по стените е недовършена.

 

Целият този артистичен сюжет, подчинен на идеята за истинска стойност, е потънал в прекрасна мека, сложна тоналност в шест нюанса сиво, която придава спокойствие и цялост на визията.

 

Интериорът е граден с икономичен бюджет, бавно, внимателно и грижливо, всеки елемент е дълго търсен, всяка мебел е изработена на ръка, а старите вещи са освежени и осъвременени.

 

Специални издания