Преливане и разделяне

Аристократичен, смел и артистичен интериор с препратки към класиката

 

Проект и текст: студио DontDIY

Снимки Васил Германов

Преди да започнем работа по апартамента, той беше обитаван дълги години от родителите на собственика. Заданието беше да потърсим функционално, съвременно решение с няколко основни промени по разпределението. Обитателите са млади, артистични хора, с вкус към изкуството и дизайна, и тяхната роля в целия процес и в обживяването на апартамента беше много важна за идентичността на проекта.

Жилището е на площ от около 100 кв.м. Разпределението след преустройството предлага отворен съвременен план, в който различните функционални зони преливат една в друга. Дневната е преходна за спалнята и детската стая. Важен аспект на решението е оптимизацията на пространството, постигаща функционалност и достъпност на различните елементи.

Желанието ни беше проектът да излъчва съвременен аристократизъм. Основната посока на стилистиката е комбинирането на препратки към класическия дизайн и елементи с ретро звучене със съвременни цветови решения, детайли и системи.

Като цветова гама и избор на обзавеждане интериорът е лек, въздушен и актуален, но в същото време с корени някъде назад в историята.

Артистичността и бохемската атмосфера са изразени с езика на смелия и игрив съвременен дизайн.

Интересен аспект на концепцията е идеята за границите – премахнати физически, но подчертани чрез смяна в настилката и чрез акцентираните съществуващи портали – важен елемент в проекта е системата от первази и рамки в графитено сиво, която преминава през цялото пространство.

 

 

 

Специални издания