По филмов сценарий

Mad Men, Star Trek, скандинавски дизайн и стил от 60-те в столичен офис

 

Интериор Kukadesign

Текст Ева Куртева

Снимки Kukadesign и Радина Ганчева 

 

Обитателите на този впечатляващ офис са рекламна агенция The Smarts и свързаните с нея компании, които се занимават с образователни и медийни проекти. Към него е добавено и едно мултифункционално пространство за събития BLVD138.
Офис пространствата, залите за срещи, помещенията за почивка и брейнсторминг са разположени на 3 отделни нива, всяко по 250 квадрата, в сграда на столичния бул. В. Левски, построена в началото на XXI век. На партера се намира залата за събития с обща площ 150 квадрата, включваща зимна градина и вътрешен двор, който е особено предпочитан за събития.

 

Тъй като сградата е строена преди масовото навлизане на съвременните офис стандарти, функционирала е като образователен център и след това дълго време е била без наематели, основното предизвикателство беше на тази база да се създаде уютна и подкрепяща среда за креативен и динамичен екип. Самите клиенти се занимават с визия и дизайн, затова с лекота успяха да дефинират посоката с подходящ пример, а именно сериала Mad Men, който е култов както със свръхдостоверно пресъздадените интериори, подчинени на модернизма, така и с историята, показваща зараждането на динамична и иновативна рекламна агенция. Превръщането на една, по същество постмодерна сграда, в нещо съвременно и приятно за обитаване в духа на 60-те, при това в рамките само на 5 седмици, беше мисия и предизвикателство.

 

Първата ни работа беше да премахнем всички обемни елементи, напомнящи пищния български пост соц – гипскартонени дъги, вълни, извивки, цветове и скрити осветления. Нещата, които не можахме да коригираме, деконструирахме с цвят.

 

По отношение на настроението и атмосферата, при криейтив екипите търсихме по-ударни и смели решения – буквално разцепихме пространствата през средата на тюркоазени и бели. В общите зони на всеки етаж създадохме различна приятна атмосфера – фънки седемдесетарска на първия етаж, в стила на 60-те на втория, а на третия, където е разположено лобито и залите за срещи, се отплеснахме в посока скандинавски игрив минимализъм. Общо взето впоследствие се оказа, че всички се чувстват толкова добре с плюшените завеси и различните килими, че за тях пространството е повече вкъщи, отколкото офис. В залите за срещи и брейнсторминг също търсихме различна атмосфера: най – голямата е най-представителна – със завеси от вълна, натурални фурнири и прецизен детайл. Средната е в дух rock-n-roll, а най-малката е сравнително неформална и свежа благодарение на цветовете.

 

Най-интересното в проекта от наша гледна точка е пресъздаването на усещането за средата на XX век с напълно съвременни материали и средства.

Офисът е нестандартен с многото завеси и различните пластове на прозрачност между пространствата, както и с обитателите си.

Цвят, текстури, текстил, и, разбира се, осветителните тела на партера, са изпълнени в любимите ни материали – стомана и ликра.

 

Най-находчивото функционално решение е отделянето на двамата директори визуално от останалата част от екипа с прозрачна завеса – театрален жест, който не носи никаква функция, но създава послание и показва отношенията в екипа.
Друго интересно решение е усвояването на централната част на всеки етаж и превръщането й от коридор или транспортна площ в сърце на офисния живот – на единия етаж е дневна, на другия – зала за игри с таен бар, на третия – представителна приемна, за която се шегуваме, че е като командната зала във филма Star Trek. Доста филмов офис се получи…

 

Използвани са основно мебели от IКЕА, които миксирахме с мебели, изработени по наш дизайн.

 

Специални издания